Πέμπτη 27 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
«Μπλόκο» στις εξευτελιστικές τιμές

Ούτε το κόστος παραγωγής δεν πληρώνουν οι καπνέμποροι

Αποψη από την κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης

Motion Team

Αποψη από την κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης
Την Εγνατία Οδό, στον κόμβο της Μέστης, στο τμήμα μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης έχουν αποκλείσει από χτες το πρωί εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης. Διαμαρτύρονται γιατί οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τον «μπασμά», αφού προσφέρουν από 40 λεπτά μέχρι ένα ευρώ το κιλό, τιμές δηλαδή πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα καπνά που ζυγίζονται αγοράζονται πάνω από ένα ευρώ. Ακόμη, πολλοί έμποροι δεν έχουν δώσει εγγυητικές κι έτσι οι αγρότες ανησυχούν για το χρόνο αποπληρωμής της παραγωγής που έτσι κι αλλιώς αγοράζεται με πολύ χαμηλή τιμή.

Το κλίμα που επικρατεί στα καπνοχώρια αποτυπώνει το ψήφισμα της συγκέντρωσης που έγινε τη μεγάλη Πέμπτη στην Κομοτηνή, μετά από πρωτοβουλία των Συλλόγων Καπνοπαραγωγών του Νομού Ροδόπης και της ΠΑΣΥ.

«Ακόμα μια χρονιά, τονίζεται στο ψήφισμα, παίζουν στις πλάτες μας το ίδιο παιχνίδι. Τιμές εξευτελιστικές (χαμηλότερες από τις περυσινές που ήταν χαμηλές) τα ίδια ψέματα, οι ίδιες δικαιολογίες: «Δεν είναι πολύ καλή η ποιότητα, έχει υπερπαραγωγή καπνού στον κόσμο... Οι καπνοβιομήχανοι και οι καπνέμποροι, είναι ελεύθεροι να κλέβουν τον ιδρώτα μας, το μόχθο μας, τη ζωή μας... Αρνούνται στην ουσία να αγοράσουν τα καπνά από 762 παραγωγούς, δίνοντάς τους 30 λεπτά το κιλό. Αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν καταθέτουν επιστολές. Δεν είναι μόνοι, έχουν γερό σύμμαχο:

  • Την ΕΕ, τις ελληνικές κυβερνήσεις και κόμματα που πρόθυμα εφαρμόζουν τις αντικαπνικές - αντιαγροτικές αποφάσεις της, όπως έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη βοήθεια του ΣΥΝ.
  • Τις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τους τοπικούς παράγοντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ΕΑΣ, στη Βουλή, ακόμα και το προεδρείο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών του νομού. Που κάνουν πως ενδιαφέρονται για μας, για να μας εμποδίσουν να αντιδράσουμε και έτσι να περάσουν τα αντικαπνικά - αντιαγροτικά μέτρα πιο εύκολα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ