Κυριακή 30 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ - ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟ - ΔΕΡΜΑ
Εκτεθειμένες σε ορατούς και «αόρατους» εφιάλτες

«Οι εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι βλέπουν το σύμβολο της νεκροκεφαλής και λέγαμε"«τι συμβαίνει εδώ...". Μεταφράζαμε μόνοι μας τις ουσίες από τις ετικέτες...». Συνδικαλίστριες από τον κλάδο του Φαρμάκου εξηγούν στο «Ρ» πώς, τη δεκαετία του 1980, όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα), προσπαθούσαν μόνοι να συγκεντρώσουν στοιχεία για τις ουσίες με τις οποίες καθημερινά έρχονταν σε επαφή, κρατούσαν ετικέτες από μπουκάλια, άδεια κουτιά από χάπια...

Η επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι διαρκής, η σύνθεση κι οι παρενέργειες που έχουν παραμένουν - τις περισσότερες φορές - παντελώς άγνωστες στους εργαζόμενους. «Οι κίνδυνοι είναι ορατοί και "αόρατοι", κι εμείς οι ίδιοι που τα συζητάμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πάντα. Δουλεύει ένας και λέει "πω πω το κεφάλι μου..." Το αποδίδει στον καιρό, στα πολλά προβλήματα, στο άγχος, δεν είναι όμως πάντα έτσι...», υπογραμμίζει η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

Ενώ η Βάσω Βραχνούλα, μέλος της διοίκησης της ΟΕΦΣΕΕ, προσθέτει: «Σκέψου, ας πούμε, ουσίες όπως το μανό για τα νύχια, άλλες που έχουν π.χ. να κάνουν με την περμανάντ, το ασετόν. Ανοίγει ένας οποιοσδήποτε ένα μπουκάλι, το μυρίζει λίγο και δεν αντέχει, σκέψου τι μπορεί να συμβεί αν αυτά αποτελούν πρώτες ύλες στη δουλιά ενός εργαζόμενου, κι αν μάλιστα δε λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας».

«Οταν οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον αγροτικό πληθυσμό ο καρκίνος "θερίζει" λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων, καταλαβαίνει κανείς τους κινδύνους που υπάρχουν και για όσους δουλεύουν στα φυτοφάρμακα... Δεν είναι τυχαίο ότι, από στατιστικές έρευνες, προκύπτει πως ο μέσος όρος ζωής στους χημικούς είναι 5-6 χρόνια μικρότερος απ' ό,τι είναι στον υπόλοιπο πληθυσμό...».

Για κάθε πρόβλημα υγείας που εκδηλώνεται δεν υπάρχει επιστημονικά εμπεριστατωμένη εξήγηση. Απλά, οι εργαζόμενοι από μόνοι τους κάνουν διαπιστώσεις και υποθέσεις. «Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές γυναίκες παίρνουν άδειες για λόγους υγείας, κυρίως έγκυες. Κι η εργαζόμενη που πάει και παίρνει άδεια, λέει π.χ. δεν είναι καλά. Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε σε ποιους λόγους οφείλεται η αδιαθεσία της...».

Πολλαπλάσιοι οι κίνδυνοι από την εντατικοποίηση

Τις απειλές για την υγεία των εργαζομένων πολλαπλασιάζει η εντατικοποίηση που επιβάλλει το άγριο εργοδοτικό κυνήγι του κέρδους. Η Ζ. Σώκου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τους περισσότερους γιατρούς εργασίας, όπου υπάρχουν, τους έχουν για να μετράνε την πίεση, να λένε στους εργαζόμενους για τον πονοκέφαλο... Με την εντατικοποίηση της δουλιάς, έχουν γίνει εργατικά ατυχήματα, τις προάλλες μια συνάδελφος έπιασε φωτιά. Η εντατικοποίηση της δουλιάς φέρνει περισσότερους κινδύνους, έχουμε γλιστρήματα, πέφτουν κάτω ουσίες...».

Η Εφη Πτεροπούλου, μέλος του διοίκησης του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, επισημαίνει παραδειγματικά ότι στα τμήματα «οπτικού ελέγχου» των φαρμακοβιομηχανιών ένας εργαζόμενος «πρέπει π.χ. να κοιτά ένα γυάλινο μπουκαλάκι στο οποίο μπαίνουν οι ενέσεις, ή ένα πλακίδιο με χάπια, μήπως λείπει ένα, μήπως είναι σπασμένο. Ε, αυτό μπορεί να το κάνει συνέχεια για 8 ώρες, σκυμμένος, παρ' όλο που κι εμείς κι ο ΕΟΦ λέει στις τέσσερις ώρες να γίνεται αλλαγή». Οι υπερεντατικοί ρυθμοί δουλιάς είναι επικίνδυνοι και για την υγεία των εργαζομένων αλλά και με την έννοια ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουν λάθη, που μπορεί να αποβούν μοιραία, ακόμα και για την υγεία ενός ασθενούς.

Η Βάσω Μάμμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, σημειώνει στο «Ρ» πως οι επαγγελματικές ασθένειες μαστίζουν - στην κυριολεξία - τους εργαζόμενους του κλάδου. «Αυχενικό, τενοντίτιδα, πόνοι στη μέση, προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα από το χνούδι, όταν κάποιος το εισπνέει όλη τη μέρα και επιβαρύνονται οι πνεύμονες...» είναι μερικά μόνο απ' όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

«Πολλοί, ειδικά μετανάστες συνάδελφοι, δουλεύουν σε χώρους χωρίς εξαερισμό, για 12-14 ώρες, χωρίς διάλειμμα...» εξηγεί. «Ακόμα κι όσοι βγαίνουν σε σύνταξη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν κάποιο πρόβλημα». Οι κίνδυνοι είναι ακόμα πιο σύνθετοι για τις εργαζόμενες του κλάδου: «Για παράδειγμα παλιότερα, μια κοπέλα που δούλευε πολλές ώρες με λατέξ (είδος δερματόκολλας) είχε αποβάλλει. Τελικά αποδείχτηκε από έρευνες ότι τα ποσοστά λατέξ, σε εγκύους, μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και αποβολές...

Και δε φτάνουν όλ' αυτά, «θέλουν να μας καταργήσουν και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ν' αυξήσουν παραπέρα τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, να μας παίρνουν "σηκωτούς" από τη δουλιά...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στην κυβερνητική προπαγάνδα η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς (2023-09-02 00:00:00.0)
Συνδυασμένο κάλεσμα για την απεργία και την ενίσχυση του Συνδικάτου (2017-05-11 00:00:00.0)
Παράσταση στο υπουργείο Εργασίας (2011-07-26 00:00:00.0)
Μαζικά και αποφασιστικά στην κάλπη (2009-11-18 00:00:00.0)
Απαιτείται διεύρυνση, όχι πετσόκομμα (2008-09-14 00:00:00.0)
Απροστάτευτοι σε συνθήκες ...βαριάς βιομηχανίας (2006-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ