Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μαζικά και αποφασιστικά στην κάλπη

Οι εκλογές που ξεκινούν σήμερα είναι κομμάτι της μάχης για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την επέκταση των ΒΑΕ, την εξασφάλιση μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας

Να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού, Δέρματος Αθήνας, που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται στις 26/11, καλούνται οι κλωστοϋφαντουργοί και οι τσαγκαράδες, απαντώντας αποφασιστικά στα ολόπλευρα χτυπήματα που δέχονται, ως αποτέλεσμα της επίθεσης εργοδοσίας - ΕΕ και των κομμάτων τους. Επίθεση, που, μεταξύ άλλων, τσακίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ετσι, την ώρα που οι χιλιάδες εργάτες του κλάδου είναι αντιμέτωποι με δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες (μυοσκελετικά προβλήματα, αναπνευστικές παθήσεις κλπ.) και οι συνθήκες εργασίες εκθέτουν την υγεία τους σε όλο και περισσότερους κινδύνους, η κυβέρνηση δεν εξετάζει κανένα ενδεχόμενο μείωσης των ορίων ηλικίας, αλλά ετοιμάζει τη νέα φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Συνδικάτου, Βάσω Μάμμαλη, τα υλικά που χρησιμοποιούνται (κόλλες, βενζινόκολλες, διαλυτικά κλπ.) στο τσαγκαριό προκαλούν έντονες αναθυμιάσεις. «Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουμε λιποθυμίες στους χώρους εργασίας», σημειώνει. Ιδιαίτερα στις γυναίκες και σε όσες είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης τα προβλήματα και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που οι συνθήκες στους χώρους εργασίας είναι άθλιες, δίχως εξαερισμό κλπ. Η Ιουστίνα Ζώτου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, σημειώνει ότι όσοι δουλεύουν στον ιματισμό αφενός εισπνέουν χνούδια και άλλα υλικά, αφετέρου υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, λόγω των πολλών ωρών που κάθονται στις μηχανές και της εντατικοποίησης της εργασίας.

«Οι κόλλες που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν τοξικότητα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις και στο αίμα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα», εξηγεί ο γιατρός Εργασίας Σπύρος Δρίβας σχετικά με τις συνέπειες των συνθηκών εργασίας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αποβολές σε εγκύους. «Η πολύωρη στασιμότητα, από την άλλη, έχει σαν αποτέλεσμα μυοσκελετικά προβλήματα, δηλαδή, προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, κακή αιμάτωση - με συνέπειες και στην εγκυμοσύνη - και προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος στα άκρα». Η εισπνοή σκόνης μαλλιού, βαμβακιού - δηλαδή οργανικής σκόνης - από χνούδια είναι ικανή να δημιουργήσει αναπνευστικές παθήσεις. Η εντατικοποίηση - επισημαίνει - δε συνδέεται μόνο με μυοσκελετικά προβλήματα, αλλά ακόμη και με ψυχολογικά. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την καταπίεση, τη μαύρη εργασία, τις χαμηλές αποδοχές, τη φοβία και την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, δημιουργείται μια εκρηκτική κατάσταση. Σημειώνει, δε, πως οι ασθένειες αυτές δεν αναγνωρίζονται ως επαγγελματικές, ακόμη και για τους εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι (σ.σ.: στους κλάδους οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία). Θα πάνε για εργασία, ακόμη και άρρωστοι, επισημαίνει ο Σπ. Δρίβας. Για να τονίσει: «Μιλάμε κυριολεκτικά για την περίπτωση σε στύβω και σε πετάω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ