Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ Ν/Ζ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Καμιά ανοχή σε όσους χτυπούν τη Ζώνη

Στο δρόμο βγήκαν χτες άνεργοι και σωματεία μετά την επαναφορά νόμου του 2002 με τον οποίο ένα νευραλγικό τμήμα της Ζώνης χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Ανεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μαζί με τις διοικήσεις των ταξικών συνδικάτων του χώρου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την αιφνιδιαστική ενεργοποίηση νόμου του 2002 με τον οποίο χαρακτηρίζεται η επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας Σαλαμίνας ως αρχαιολογικός χώρος υψίστης σημασίας. Ο νόμος αυτός είχε «παγώσει» το 2002 από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που έκαναν οι εργάτες, με δεδομένο ότι η βάση της Κυνοσούρας είναι τμήμα νευραλγικής σημασίας. Μόνο εκεί μπορούν να εκτελεστούν στα πλοία αμμοβολές και υδροβολές, οι οποίες είναι ο βασικός «κορμός» των επισκευαστικών εργασιών.

Οι άνεργοι μαζί με τις διοικήσεις των σωματείων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομόνοιας από όπου με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, ακόμα μια φορά τους «υποδέχτηκαν» ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο ο οποίος απέναντι στην αγωνία των εργατών της Ζώνης για το μεροκάματο, δήλωσε ότι δεν ήταν σε ... θέση να τους απαντήσει! Ο υπουργός τους παρέπεμψε σε σύμβουλό του ο οποίος υποτίθεται ότι θα ενημέρωνε τα σωματεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης λίγες ώρες μετά τη συνάντηση, όμως οι εργάτες ακόμα... περιμένουν!

Ο σχετικός νόμος 3028, που είχε ψηφιστεί το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσε την πολιτική που επιδιώκει τη δραστική συρρίκνωση της Ζώνης, το χτύπημα συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας (την ίδια χρονιά ιδιωτικοποιήθηκαν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αγώνας που έδωσαν τότε οι οι εργάτες της Ζώνης σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων που θίγονταν από τη διάλυση της Ζώνης έβαλε το νόμο στο «συρτάρι», όμως όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τον επαναφέρει. Την περασμένη Πέμπτη 12 Νοέμβρη «ξαφνικά» η ΚΣΤ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, «θυμήθηκε» ότι, όπως σημειώνει σε έγγραφό της, «η χερσόνησος της Κυνοσούρας είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος καθώς επίσης και ο θαλάσσιος χώρος που την περιβάλλει» και έδωσε εντολή στις λιμενικές αρχές «να διακόψετε αμέσως τις εργασίες υδροβολής και αμμοβολής» σε επισκευαζόμενο πλοίο.

Τα σωματεία της Ζώνης έχουν θέσει τους εργάτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση διαμηνύοντας στην κυβέρνηση σε ανακοίνωσή τους ότι «όπως και στο παρελθόν, δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ