Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κάλεσμα συσπείρωσης στον ταξικό πόλο

Ξεκινά την Παρασκευή 20 του Νοέμβρη το 29ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ

Η πάλη για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι απαραίτητη για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργατών
Η πάλη για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι απαραίτητη για να βγουν στο προσκήνιο οι ανάγκες των εργατών
Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες να βάλουν τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο περιθώριο και να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα με το ΠΑΜΕ αναδεικνύει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στη διακήρυξή του για το 29ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), που ξεκινά μεθαύριο και ολοκληρώνεται στις 22 του Νοέμβρη.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - «είναι οι ίδιες οι ηγεσίες που την περασμένη δεκαετία στήριξαν την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (...) δηλητηριάζουν τη συνείδηση των εργαζομένων με τις ψευτοθεωρίες περί κοινωνικών εταίρων». Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης προωθούν ιδεολογήματα για τον δήθεν «κοινωνικό ρόλο» των τραπεζιτών και εξηγούν την κρίση με θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού».

Σήμερα στόχος τους είναι, κυρίως, «να μη συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι τη θέση τους μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς είναι σύμμαχος αυτών των πλειοψηφιών». Ταυτόχρονα, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της ΝΔ, με τη διαφορά ότι «μαζί με τον μπαμπούλα των ελλειμμάτων καλλιεργεί προσδοκίες, ελπίδες στους εργαζόμενους», προκειμένου να κρύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής.

Κύρια και βασική αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων, τονίζει, είναι «η ιδιοκτησία και ο έλεγχος των μέσων παραγωγής, ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής, οι σχέσεις παραγωγής», οι οποίες «διαμορφώνονται στη βάση της μεγιστοποίησης του κέρδους των κεφαλαιοκρατών» και γι' αυτό «η ζωή μας θα γίνεται πιο δύσκολη». Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου «και πρέπει τα αιτήματά μας να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να έρχονται σε αντίθεση με τα κέρδη των επιχειρήσεων. Να συσπειρώνουν δυνάμεις με βάση το διεκδικητικό μας πλαίσιο». Καταλήγοντας τονίζει: «Μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή που δικαιούμαστε με όπλο την ταξική μας ενότητα».

  • Την απόλυσή τους ανακοίνωσε χτες η εργοδοσία στους σχεδόν 30 εργαζόμενους στη «Μούλτι Κολέξιον» (θυγατρική του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς). Η εταιρεία αναμένεται να κλείσει και στο πλαίσιο αυτό - όπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής - το χρόνο που πέρασε έχει κάνει περίπου 25 απολύσεις. Ενώ άλλους εργαζόμενους τους μετέφερε σε άλλη θυγατρική του ομίλου ως «ενοικιαζόμενους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ