Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΒΖ
Αγρότες και εργάτες μαζί κατά της ΚΑΠ!

Η κυβέρνηση μεθοδεύει, το ΠΑΣΟΚ δημαγωγεί, οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ αποπροσανατολίζουν

Εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα
Εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα
Ενώ οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ και του κανονισμού για τη ζάχαρη, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ, συνεχίζει τις μεθοδεύσεις για να τους αποτελειώσει.

Την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της ΕΒΖ, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, με τη συμμετοχή της διοίκησης, των διευθυντών των εργοστασίων και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, για το μέλλον της Βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, η διοίκηση της ΕΒΖ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει ξανά στο διεθνή οίκο «Delloite Toutche» τη σύνταξη νέας μελέτης βιωσιμότητας για τα εργοστάσια, με βάση τα νέα δεδομένα της μείωσης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και ο νέος κανονισμός για τη ζάχαρη έκαναν την τευτλοκαλλιέργεια ασύμφορη, καθώς, φέτος, οι τιμές μειώνονται, κατά μέσο όρο, 36,5%. Συγκεκριμένα, για ζαχαρικό τίτλο 16%, η τιμή θα είναι 32,86 ευρώ ανά τόνο (51,72 ευρώ ανά τόνο, πέρσι), για 15%, 29,57 ευρώ ανά τόνο (46,54), για 14%, 26,29 ευρώ ανά τόνο, για 13%, 22,02 ευρώ ανά τόνο (34,65) και για 12%, 17,74 ευρώ ανά τόνο (27,93).

Αυτές οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί τευτλοπαραγωγοί να μη σπείρουν, φέτος, τεύτλα και τα στρέμματα της καλλιέργειας να μειωθούν στο μισό (από τα 418.000 που καλλιεργήθηκαν πέρσι, φέτος έχουν σπαρθεί γύρω στα 230.000 στρέμματα). Η έλλειψη πρώτης ύλης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγική λειτουργία της ΕΒΖ, απειλώντας με λουκέτο δύο, τουλάχιστον, από τα πέντε εργοστάσιά της. Τον κίνδυνο κλεισίματος εργοστασίων της Βιομηχανίας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο διοικητής της, Χρ. Κοσκινάς, ομολογώντας ότι η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο λειτουργίας για όλα τα εργοστάσια από μηδενική βάση.

Την οργή και την αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών έρχονται να εντείνουν τα αποπροσανατολιστικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους από την κυβέρνηση, η οποία μεθοδεύει το τελειωτικό χτύπημα και αρνείται να καλύψει το χαμένο εισόδημά τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημαγωγεί ασύστολα, αν και η πολιτική του είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, καθώς και από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι θέλουν να πείσουν ότι «για όλα φταίει η κακή διαχείριση», όπως κάνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θ. Κοκκινούλης.

Σε δήλωσή του ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επισημαίνει ότι για τις αρνητικές εξελίξεις «ένοχοι είναι η ΕΕ, η ΚΑΠ, η κυβέρνηση που ενώ καταψήφισε τον κανονισμό για τη ζάχαρη και τα τεύτλα από την άλλη υπέγραψε την αναθεώρηση της ΚΑΠ, συνέπεια της οποίας είναι αυτοί οι κανονισμοί», και τονίζει πως «άλλος δρόμος από τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της ΚΑΠ δεν υπάρχει». Και καταλήγει: «Καλούμε τους αγρότες να δυναμώσουν τους αγροτικούς συλλόγους, ώστε να γίνουν ο μοχλός για την οργάνωση των αγώνων και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τους υπευθύνους, στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ