Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ειδικό ταμείο» προτείνει ο Σιράκ

Από διαμαρτυρία για την επέκταση του διαχωριστικού τείχους στη Ραμάλα, όπου δέχτηκαν επίθεση με πλαστικές σφαίρες

Associated Press

Από διαμαρτυρία για την επέκταση του διαχωριστικού τείχους στη Ραμάλα, όπου δέχτηκαν επίθεση με πλαστικές σφαίρες
ΠΑΡΙΣΙ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τη στιγμή που το Ισραήλ συνεχίζει να επεκτείνει την πολιορκία των Παλαιστινίων και το διαχωριστικό τείχος, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπού Αμπάς βρίσκεται στο Παρίσι, αναζητώντας στηρίγματα. Χτες σε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο τελευταίος μάλλον ανέξοδα, πρότεινε τη συγκρότηση ενός «ιδιωτικού ταμείου» για τη μισθοδοσία των Παλαιστίνιων δημόσιων υπαλλήλων, που θα διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Σιράκ πρόσθεσε πως θα παρουσιάσει την πρότασή του στην προγραμματισμένη για τις 9 του Μάη συνάντηση αξιωματούχων του λεγόμενου κουαρτέτου για το Μεσανατολικό (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία). Διευκρίνισε ότι το Παρίσι θα προτείνει στους εταίρους του «κουαρτέτου» να σκεφθούν «πολύ γρήγορα έναν μηχανισμό» που θα επιτρέψει την καταβολή της αποζημίωσης. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η πρόταση Σιράκ προκάλεσε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης «Χαμάς». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Οικονομικών, Ομάρ Αμπντελραζέκ σημείωσε πως μολονότι «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με τη δημιουργία αυτού του ειδικού ταμείου, εν τούτοις «θα πρέπει να διατηρηθούν τα προνόμια του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον έλεγχο και την επίβλεψη των οικονομικών διαδικασιών».

Στο μεταξύ, αμερικανικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο απεσταλμένος του «κουαρτέτου» για το Μεσανατολικό, Τζέιμς Γούλφεσον, αποφάσισε να παραιτηθεί μετά τη λήξη της θητείας του που λήγει την Κυριακή, θεωρώντας πως οι διχογνωμίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών του «κουαρτέτου» μετά την εκλογή της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης εμποδίζουν την οποιαδήποτε ουσιαστική αποστολή του... Μάλιστα, Αμερικανοί διπλωμάτες φέρεται να είπαν στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους πως είναι αμυδρές οι ελπίδες να καταλήξουν σύντομα οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΕΕ και Ρωσίας στο διορισμό νέου απεσταλμένου του «κουαρτέτου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φειδωλά σχόλια για τις επαφές με Νετανιάχου και Αμπάς (2017-08-26 00:00:00.0)
Εκκληση Μπαν Κι Μουν για συνομιλίες με αποτέλεσμα... (2013-08-17 00:00:00.0)
«Ετοιμος» για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ο Νετανιάχου... (2010-12-15 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι οι Ισραηλινοί για τους εποικισμούς (2010-12-10 00:00:00.0)
«Προσφορές» ενόψει διεθνούς συνόδου (2007-11-20 00:00:00.0)
Πρώτο «ναι» για εκλογές από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΑΠ (2007-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ