Σάββατο 29 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΟΛΙΒΙΑ
Συνεργασία μέσω της ALBA

ABANA.--

Στην πρωτεύουσα της Κούβας βρίσκονται από χτες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας και της Βολιβίας Εβο Μοράλες, με στόχο να συναντηθούν με τον Φιντέλ Κάστρο. Αφιξη που συμπίπτει με την επέτειο του ενός χρόνου από την ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας, της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική (ALBA), εκ μέρους της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν και τα κουβανικά Μέσα, σκοπός της επίσκεψης του Εβο Μοράλες στο Νησί της Επανάστασης είναι η υπογραφή ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας που θα επιτρέπει τη σταδιακή προσχώρηση της Βολιβίας στο συγκεκριμένο μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας. Κατά την εφημερίδα «Γκράνμα», ανάλογα πρωτόκολλα αντανακλούν τις ιδέες του προέδρου Μοράλες για «Εμπορικές Συμφωνίες των Λαών» (TCP). Εξάλλου, η ALBA, όπως σημειώνει η «Γκράνμα», είναι ένα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας βασισμένο στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη και την κοινή θέληση των συμβαλλόμενων μερών και επιδιώκει να καλύψει πλήρως τις ανάγκες και τις επιθυμίες των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και συνάμα να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ταυτότητα των λαών.

Η επίσημη επίσκεψη των Μοράλες και Τσάβες - που συνοδεύονται από αντιπροσωπείες υψηλόβαθμων αξιωματούχων και προσωπικοτήτων - θα επαναβεβαιώσει και ισχυροποιήσει τη θέληση των τριών κυβερνήσεων για συντονισμό των ενεργειών για την προώθηση και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και φυσικά θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Βολιβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ