Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ηχηρό ράπισμα στην πολιτική Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πανωλεθρία», «ταπεινωτική ήττα», «συντριβή»... μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των βρετανικών μέσων που συνόδευσαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μερικών τοπικών εκλογών, που πήραν μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης» για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Και η κάλπη έβγαλε κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα απέσπασε μόλις το 26%, ενώ οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν το 40% των ψήφων και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 27%.

Κάλπες στήθηκαν μόνο στην Αγγλία, όπου πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν για την ανανέωση των συμβουλίων σε 32 περιοχές του Λονδίνου και άλλων μεγάλων πόλεων, όπως το Μάντσεστερ, το Λιντς, το Λίβερπουλ και το Μπέρμιγχαμ. Συνολικά κρίνονταν 4.361 θέσεις στα τοπικά συμβούλια, από τις οποίες οι Εργατικοί έχασαν τελικά 226 θέσεις συμβούλων. Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 36%.

Πάντως ο Μπλερ ήταν προετοιμασμένος για το αποτέλεσμα και έδρασε αστραπιαία ανακοινώνοντας ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Εκτός ο υπουργός Εσωτερικών, Τζακ Στρο, ενώ το Φόρεϊν Οφις χωρίζεται στα δύο. Ο Στρο τοποθετείται επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, υπουργική θέση από την οποία παρακολουθείται το κυβερνητικό πρόγραμμα στο Κοινοβούλιο.

Από τους γνωστούς για τη «δράση» τους, ο νυν υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν αναλαμβάνει τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών ειδικά για την Ευρώπη, ενώ η Μάργκαρετ Μπέκετ αναλαμβάνει υπουργός για τα υπόλοιπα θέματα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ, και η υπουργός Υγείας Πατρίτσια Χιούιτ. Ο Τζον Πρέσκοτ παρέμεινε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά «με περιορισμένες αρμοδιότητες». Αμετακίνητος ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, που ορέγεται την εξουσία, δήλωσε ότι «πρόκειται για προειδοποιητική βολή» και θα συζητήσει με τον Μπλερ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ