Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Για «τεχνητή ένταση» μιλά η Τεχεράνη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΚΟΥ.-

«Ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να προκαλέσουν τεχνητή ένταση, εκεί που δε χρειάζεται να υπάρξει κάτι τέτοιο». Αυτό υποστήριξε, σχολιάζοντας το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ - Γαλλία - Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ επανέλαβε ότι η χώρα του δεν υποκύπτει σε εκφοβισμούς και απειλές, αλλά «είναι πάντα έτοιμη για σοβαρές και λογικές συζητήσεις που είναι και η μόνη οδός αποφυγής της κρίσης». Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τόνιζε ότι το Ιράν «δεν έχει αντίρρηση να σεβαστεί όρια που θα τεθούν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αρκεί να γίνεται σεβαστό το αναφαίρετο δικαίωμα του ιρανικού λαού να απολαμβάνει φτηνή πυρηνική ενέργεια».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την άλλη, απηύθυνε, χτες, έκκληση για έναρξη διμερούς διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ - Ιράν, για επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, εκτιμώντας ότι η διατύπωση μιας τέτοιας πρότασης από την Ουάσιγκτον «μπορεί να γίνει αποδεκτή θετικά από την Τεχεράνη». Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ συνεχίζονται, καθημερινά, οι συναντήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που συζητά το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία, χωρίς, πάντως, μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία, ενδεχόμενο που δε φαίνεται να ευδοκιμεί τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου, τη Δευτέρα.

Χτες, τέλος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, επέμεινε στη λύση της διπλωματίας, διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι στόχος όλων των προσπαθειών θα πρέπει να είναι «η ανεμπόδιστη και επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που είναι ειδική και η μοναδική που θα πρέπει να εμπιστευόμαστε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ