Σάββατο 6 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στρουθοκαμηλισμός των ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Τη γνωστή τακτική, της άρνησης, ακολούθησαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καταθέτοντας στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.

Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι προχώρησαν σε βασανιστήρια κατά κρατουμένων «ύποπτων για τρομοκρατική δράση», σύμφωνα με όσα κατέθεσε χτες στην Επιτροπή του ΟΗΕ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπάρι Λόουενκρον.

Συνολικά τριάντα αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας κατέθεσαν ήδη και αναμένεται να καταθέσουν στην ανοιχτή ακρόαση της Επιτροπής στη Γενεύη. Επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών είναι ο νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Μπέλιντζερ.

Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση ξένων υπόπτων για τρομοκρατία σε στρατόπεδα κράτησης στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Γκουαντάναμο και αλλού. Επίσης θα τεθεί το ζήτημα των καταγγελιών περί μυστικών φυλακών της CIA, της μεταφοράς κρατουμένων σε τρίτες χώρες, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Αμπού Γκράιμπ. Η Επιτροπή θα ζητήσει επίσης να μάθει τον ακριβή αριθμό και τις εθνικότητες των κρατουμένων από αμερικανικές αρχές ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ