Κυριακή 7 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Στη μέγκενη ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Οι εξελίξεις που προέκυψαν σχετικά με το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και «έσκασαν» στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Συνόδου, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αναδεικνύουν τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων αλλά και των επιχειρηματικών συμφερόντων για την περιοχή.

Πρόσφατα, άλλωστε, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που συμμετείχε ως παρατηρητής στη συνάντηση για την ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης, η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη, είχε δηλώσει ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων μεμονωμένων εταιριών, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο διασφάλισης των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή. Αυτό βεβαίως καθόλου δε σημαίνει ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα υπαναχωρούν. Αντίθετα μάλιστα. Και για την προώθηση των σχεδίων τους σπρώχνουν μπροστά τα πολιτικά υποχείρια.

Η αιφνιδιαστική εξέλιξη που προέκυψε μετά την απόφαση της βουλγάρικης κυβέρνησης να αποσύρει τη συμμετοχή της από την κοινοπραξία, η οποία ιδρύθηκε το 2003 με τη συμμετοχή του Δημοσίου και επτά ιδιωτικών επιχειρήσεων, με σκοπό να εκπροσωπήσει τη βουλγαρική πλευρά στην κατασκευή και εκμετάλλευση του πετρελαιαγωγού, επιβεβαιώνει το χοντρό παιχνίδι που εξελίσσεται, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που εμφανίζονται, στα επιμέρους.

Ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ διαβεβαιώνει πως το ενδιαφέρον της χώρας του παραμένει σταθερό, έριξε το μπαλάκι για την καθυστέρηση έναρξης του έργου, στη Ρωσία, και δε μίλησε για χρονοδιαγράμματα, δηλώνοντας ότι πρώτα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα που εκκρεμούν σχετικά με την ιδιοκτησία του αγωγού.

Οι δηλώσεις του έβγαλαν από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αφού της έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καθησυχαστικές ανακοινώσεις σχετικά με το μέλλον του αγωγού, που προβάλλεται ως στρατηγικής σημασίας.

Μπορεί ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Ι. Κάλφιν να διαβεβαιώνει πως το ενδιαφέρον της Βουλγαρίας για τον Αγωγό παραμένει και να δηλώνει ότι η διάλυση της κοινοπραξίας, όχι μόνο δε θα καθυστερήσει, αλλά και θα επιταχύνει το έργο. Μπορεί να διαψεύδει πως υπήρξαν παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης της Κ. Ράις στη Βουλγαρία. Ομως δεν μπορεί να αποκρύψει ότι οι ΗΠΑ αξιοποιούν κάθε δυνατότητα και ασκούν πιέσεις, προκειμένου να προκριθεί η δική τους επιλογή, δηλαδή η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν. Οπως δεν μπορεί να κρύψει και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαγκωνίζονται για μερίδιο από τη λεία. Σ' αυτό το παιχνίδι μπήκαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις τους μέσα από τις οποίες κάνουν κριτική στην παρέμβαση των ΗΠΑ, έρχονται να υποδείξουν ότι δε θα πρέπει να αγνοούνται οι αμερικάνικες εταιρίες που δείχνουν ενδιαφέρον να μπουν στην υλοποίηση του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ