Τρίτη 9 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
Ατέλειωτη αναμονή με κατάληξη στους ιδιώτες!

Περίπου 13 εκ. ευρώ πληρώνουν το χρόνο οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος, για να έχουν έγκαιρα τα αποτελέσματα

«Καραμπόλα» και στα ραντεβού των εργαστηρίων
«Καραμπόλα» και στα ραντεβού των εργαστηρίων
Λίστες αναμονής που φτάνουν από 28 - 40 μέρες έχουν εμφανιστεί στα 26 απ' τα 39 Βιοπαθολογικά - Μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με αποτέλεσμα οι άρρωστοι να ταλαιπωρούνται και να παραδίδονται βορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ και αποτελούν την άλλη πλευρά των αποκαλύψεων του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας - που έφερε στη δημοσιότητα το χτεσινό «Εθνος». Σύμφωνα με τους επιθεωρητές ένα διαγνωστικό κέντρο με έδρα στο Καλαμάκι - είχε συνάψει σύμβαση με εταιρία που έκανε αιμοληψίες είχε συμβληθεί με ιδιωτική εταιρία που έκανε αιμοληψίες κατ' οίκον για πάσης φύσεως εξετάσεις - ακόμα και για καρκίνο - πληρώνοντας 127 έως 220 ευρώ - ανάλογα αν είναι άντρας ή γυναίκα!

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιπαρήλθε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων δημαγωγικά: «Οσοι, είπε ο υπουργός Υγείας, έχουν μέχρι στιγμής επενδύσει, με βάση τους δικούς τους σχεδιασμούς, στο να εκμεταλλεύονται τον τομέα της Υγείας, καλά θα κάνουν όλα αυτά να τα ξεχάσουν. Η Υγεία προστατεύεται. Τα νομοθετήματα που έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζουν τάξη και νοικοκυρεύουν αυτό το περιβάλλον».

Επί της ουσίας, ο υπουργός Υγείας «ευλόγησε», για μια ακόμη φορά, την ιδιωτική πρωτοβουλία και σ' αυτόν τον τομέα, υποσχόμενος νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ...νοικοκυρέψουν την αγορά (!).

Ημερήσιο χαράτσι 50.000 ευρώ

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ περιέχονται σε υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το οποίο έχει κοινοποιηθεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο. Η κεντρική λογική του υπομνήματος είναι ο «έλεγχος της διαχείρισης των πόρων Υγείας» και τεχνοκρατικές επισημάνσεις για τον τρόπο λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού για τις αιμοληψίες (184).

Ωστόσο, όμως, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Το σύστημα των ραντεβού, αναφέρεται, οργανώθηκε χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής (διαμόρφωση χώρων αιμοληψιών, σύγχρονοι αναλυτές, ενιαίο χρόνο αιμοληψιών κλπ.). Χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό είναι οι οχτώ μονάδες - πυρήνες του ΙΚΑ (Αθηνών, Πειραιώς, Νέου Κόσμου, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου και Καλλιθέας).

Τα αποτέλεσμα είναι οι τεράστιες λίστες αναμονής, διαμαρτυρίες, προπηλακισμοί και διαρροές στον ιδιωτικό τομέα. Είναι αποκαλυπτικό ότι το Γενάρη του 2006, ενώ είχαν προγραμματιστεί 2.989 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν 2.505 (απόκλιση 19,3%). Πολλοί απ' τους ασθενείς ζητούν να χαρακτηριστούν ως επείγοντα για να πάρουν σειρά ή πληρώνουν απ' την τσέπη τους στα ιδιωτικά εργαστήρια. Με δεδομένο ότι ένα παραπεμπτικό περιέχει 5 - 6 εξετάσεις βγαίνουν απ' τις τσέπες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ 50.000 ευρώ τη μέρα και σε ετήσια βάση 13.000.000 ευρώ.

Διακίνηση αίματος με σακούλες σούπερ μάρκετ!

Στα 39 εργαστήρια γίνονται οι περισσότερες των εξετάσεων (αιματολογικές, βιοχημικές, ουρολογικές) ενώ υπάρχει και μια κατηγορία (π.χ. ορμονολογικές εξετάσεις) που γίνονται σε ειδικά κέντρα και γι' αυτό απαιτείται η διακίνηση του αίματος.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, τα δείγματα του αίματος ψύχονται και μετά από δυο μέρες μπαίνουν σε ταχυδρομικούς φακέλους ή σακούλες σούπερ - μάρκετ και στέλνονται στα εργαστήρια όπου ψύχονται για δεύτερη φορά. Αυτή η διαδικασία είναι επιεικώς απαράδεκτη και παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα την απαξίωση των εργαστηρίων του ΙΚΑ και τη διοχέτευση των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα υπογραμμίζει ο Σύλλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ