Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Αιματηρή επίθεση σε γραφεία του ΟΗΕ

Με δύο νεκρούς, εφτά τραυματίες και τη σύλληψη του αγνώστου ενόπλου έλαβε τέλος η εισβολή στα γραφεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας στην ιρακινή πρωτεύουσα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.-

Δύο νεκρούς και εφτά τραυματίες άφησε πίσω του ο, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ένοπλος που εισέβαλε, χτες το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του FAO στην Ιταλία, Νικ Πάρσονς, ο άγνωστος νεαρός εισέβαλε στο κτίριο, που βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Βαγδάτης κοντά στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας και για περισσότερες από δύο ώρες κράτησε όμηρο έναν διοικητικό υπάλληλο αναγκάζοντας και όλους τους υπολοίπους να παραμείνουν στο κτίριο. Κατά την εισβολή του στο κτίριο πυροβόλησε και σκότωσε έναν Σομαλό διοικητικό υπάλληλο και έναν Ιρακινό υπάλληλο στο τμήμα πληροφορικής του οργανισμού. Τόσο οι νεκροί όσο και οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, έμειναν επί αρκετή ώρα εντός του κτιρίου, εξαιτίας της απειλής του εισβολέα ότι θα σκοτώσει τον όμηρο και θα ανατινάξει όλο το κτίριο. Τελικά, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν και απελευθέρωσαν τους υπολοίπους υπαλλήλους.

Σύμφωνα, πάντα, με τον εκπρόσωπο του FAO ο εισβολέας διατύπωσε και γραπτώς τα αιτήματά του. Ζητούσε την άμεση άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ, τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων που παρέχονται στον ιρακινό λαό με δελτίο, την κατασκευή ενός αγάλματος που θα συμβολίζει τα δεινά που υποφέρει, εξαιτίας του εμπάργκο, ο ιρακινός λαός, και την εξασφάλιση της αεροπορικής του μεταφοράς στο Αμμάν. Τις δηλώσεις του Πάρσονς επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Αμίλ Κχαλίλ, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς επικριτές των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ και έχει, επανειλημμένως, ζητήσει την άρση τους, αλλά και την έγκριση της αποστολής περισσοτέρων γεωργικών φαρμάκων και υλικών για εμβολιασμό των καλλιεργειών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ενίσχυση της, σχεδόν ανύπαρκτης, ιρακινής γεωργικής παραγωγής.

Η εισβολή του αγνώστου στα γραφεία του FAO συνέπεσε με την ολιγοήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βαγδάτη ιταλική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, μετά από την υιοθέτηση, στο ιταλικό κοινοβούλιο, ψηφίσματος που ζητά από την κυβέρνηση ντ' Αμάτο, την άμεση ανάληψη δράσης για την άρση του εμπάργκο. Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ παραχώρησε δύο ξεχωριστές συνεντεύξεις στις ιταλικές εφημερίδες «Κοριέρε ντε λα Σέρα» και «Λα Στάμπα», στις οποίες επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα άμεσου τερματισμού «της χρόνιας τιμωρίας του Ιράκ» από τον ΟΗΕ.

Νέο επεισόδιο με δεξαμενόπλοια

Δύο δεξαμενόπλοια, αγνώστου ταυτότητας, βρίσκονται αγκυροβολημένα τα τελευταία 24ωρα στο νησί Κις μετά από παρέμβαση της ιρανικής ακτοφυλακής με την υποψία ότι μεταφέρουν παρανόμως ιρακινό πετρέλαιο, αφού δε διαθέτουν τα σχετικά έγγραφα που προμηθεύει ο ΟΗΕ για τις ποσότητες πετρελαίου που εξάγει το Ιράκ υπό την επίβλεψή του.

Την είδηση μετέδωσε, χτες, το κρατικό ραδιόφωνο της Τεχεράνης, που σημείωσε ότι η αφορμή, για τον έλεγχο που έγινε στα πλοία και για την, εν συνεχεία, κράτησή τους, δόθηκε από τα δύο δεξαμενόπλοια που παραβίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν. Αν και το περιστατικό δεν μπορεί να ενταχθεί στη σειρά των πρόσφατων επεισοδίων ανάμεσα στο Ιράκ και στο Ιράν, αναμφιβόλως, συμβάλλει στη διατήρηση της έντασης ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι η ενέργεια των ιρανικών αρχών αποτελεί την απάντηση της Τεχεράνης στις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον της η Ουάσιγκτον, πριν από λίγες ημέρες, ότι «συμβάλλει στην παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ σε βάρος του Ιράκ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρη επίθεση στο κτίριο του ΟΗΕ (2003-08-20 00:00:00.0)
Επαναλειτουργεί το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης (2000-08-18 00:00:00.0)
Συνέχεια στις ακινητοποιήσεις πετρελαιοφόρων (2000-04-10 00:00:00.0)
Νέα παράταση στις κυρώσεις για τα πυρηνικά (1998-07-31 00:00:00.0)
Παρατείνεται το εμπάργκο (1998-04-29 00:00:00.0)
Χειρονομία προς τον ΟΗΕ (1995-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ