Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Οι μεγάλες μάχες βρίσκονται μπροστά μας»

Τις δυνάμεις που υπονομεύουν τους αγώνες καταγγέλλει με ανακοίνωση το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, καλώντας σε αποφασιστικούς αποτελεσματικούς αγώνες

Την επιτακτική ανάγκη για έναν άλλο δρόμο στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ανάγκη της ταξικής συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ, της ενιαίας δράσης με όλους όσοι βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιλαϊκής επίθεσης τονίζουν οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς, μετά και από τις εξελίξεις στην ΟΛΜΕ.

Σε ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών αναφέρεται στο πώς και γιατί δεν ψηφίστηκε τελικά η προτεινόμενη για τις 10 και 11 Μάη απεργία των καθηγητών, επισημαίνοντας τις ευθύνες των δυνάμεων της «κεντροαριστερής» πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, που υπονόμευσαν τελικά την απεργία «από τα κάτω». Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες των πολεμικών προετοιμασιών της "κεντροαριστερής" πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) για την κατά μέτωπο σύγκρουση με την κυβέρνηση» για ζητήματα τα οποία δε θίγουν την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, μεγάλου κεφαλαίου στην οποία συναινεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά έχοντας κάνει «σημαία» τα 176 ευρώ, ενώ δεν έχαναν ευκαιρία να επιτεθούν στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, συκοφαντώντας τις ταξικές δυνάμεις για δήθεν διάσπαση του κινήματος, υπονόμευση των αγώνων και σύμπλευση με τη ΝΔ.

Γιατί δεν ψηφίστηκε η απεργία

Οπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, οι παραπάνω δυνάμεις άλλαξαν στάση στη συνέχεια. «Οταν είδαν το Νόμο - Πλαίσιο για τα ΑΕΙ να κινητοποιεί φοιτητές και Πανεπιστημιακούς, τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση να συσπειρώνει τους εργαζόμενους, το νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης να ανακυκλώνει την ημετεροκρατία, το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση που συντηρεί και επεκτείνει τους ταξικούς φραγμούς», «όταν διαπίστωσαν ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ευρύτερης συσπείρωσης και δράσης»: «Πανικοβλήθηκαν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Εχασαν κάθε ψυχραιμία μπροστά στο ενδεχόμενο να υπερψηφιστεί η πρόταση για 48ωρη απεργία στις 10 - 11 Μάη, την οποία οι ίδιοι είχαν ψηφίσει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Τρομοκρατήθηκαν και μόνο με τη σκέψη ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μαζικούς αγώνες που θα μπολιάζονται με ταξικά αιτήματα και τους οποίους δε θα μπορούν εύκολα οι ίδιοι να χειραγωγήσουν και υπονομεύσουν. Γι' αυτό έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τους αποτρέψουν:

Οι ίδιες παρατάξεις που είχαν ψηφίσει την εισήγηση στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, την καταψήφιζαν στα ΔΣ και τις ΓΣ ή κατέθεταν και ψήφιζαν άλλες προτάσεις, ώστε καμία να μη συγκεντρώνει την πλειοψηφία ή προχωρούσαν ακόμη παραπέρα, σε γελοίους εκβιασμούς σε βάρος των ταξικών δυνάμεων. Αρνούνταν να βάλουν σε ψηφοφορία ξεχωριστά το πλαίσιο αιτημάτων από το πρόγραμμα δράσης και ζητούσαν από το ταξικό κίνημα να υπερψηφίσει την εισήγηση της ΟΛΜΕ για να βγει απεργία. Δεν είναι βέβαια τόσο αφελείς, ώστε να πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν τους ταξικούς συνδικαλιστές να ψηφίσουν το πλαίσιο υποταγής και ενσωμάτωσης της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ. Απλώς, με κουτοπονηριά φερόμενοι, επιδίωκαν να μην ψηφιστεί η απεργία», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών.

«Επαιξαν ακόμη μία φορά με επιτυχία το ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Φώναξαν, έκαναν φασαρία για τα δευτερεύοντα κι επιμέρους, υπονόμευσαν κάθε ενδεχόμενο ουσιαστικής συσπείρωσης και δράσης, αρνήθηκαν ακόμη και τη διευκολυντική στάση για τους καθηγητές στις 13 Απρίλη, μέρα απεργίας των ταξικών δυνάμεων, συκοφάντησαν με κάθε τρόπο το ΠΑΜΕ - τον πραγματικό τους αντίπαλο - προσπάθησαν να σύρουν τους καθηγητές στις συνάξεις του Πολυζωγόπουλου και του Παπασπύρου (απεργίες - 1η Μάη) και όταν διαπίστωσαν πως υπάρχει ενδεχόμενο η σπίθα να γίνει φλόγα και να στραφεί ενάντια στον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων, έγιναν πυροσβέστες. Γι' αυτό καταψηφίστηκε η απεργία στις 10 - 11 Μάη από τη ΓΣ των Προέδρων».

«Τίποτα δε χάθηκε»

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς, από το Σεπτέμβρη ακόμα, είχαν καταγγείλει την τακτική της πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ και το κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΔΑΚΕ. «Η ζωή ήρθε να μας επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά. Αυτοί που φοβούνται τους αγώνες, που τρέμουν τη μετωπική συσπείρωση, οι καιροσκόποι που ενδιαφέρονται για τα "κουκιά τους", προτιμούν να φωνάζουν αντί να μάχονται και να οργανώνουν, να δίνουν σόου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και να λουφάζουν μόλις σβήνουν τα φώτα. Αυτός είναι ο συνδικαλισμός του καναπέ, η τακτική του αποπροσανατολισμού. Αυτή είναι η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ», τονίζει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών.

Και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, τονίζοντας ότι «τίποτε δε χάθηκε. Οι μεγάλες μάχες βρίσκονται μπροστά μας. Να δημιουργήσουμε λοιπόν τις προϋποθέσεις για αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς αγώνες. Αποδυναμώνοντας τη λογική της ενσωμάτωσης, παραμερίζοντας τους συμβιβασμένους, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα συνδικαλιστικά όργανα σε όφελος του ταξικού μπλοκ. Να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα δικά μας χέρια», καταλήγουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ