Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σε διπλοβάρδια 3 στα 10 σχολεία

Οι μαθητές του 60ού Γυμνασίου - Λυκείου Κυψέλης, σε παλιότερη κινητοποίηση μπροστά από το σχολείο τους
Οι μαθητές του 60ού Γυμνασίου - Λυκείου Κυψέλης, σε παλιότερη κινητοποίηση μπροστά από το σχολείο τους
Σχολεία που για εφτά χρόνια στεγάζονται σε κοντέινερ. Σχολεία στα οποία αναλογούν τέσσερις τουαλέτες για 750 μαθητές. Με αίθουσες που βρίσκονται στα υπόγεια, χωρίς κατάλληλο φωτισμό, με κάγκελα στα παράθυρα. Χωρίς βιβλιοθήκες. Χωρίς επαρκή συντήρηση.

Τα παραπάνω, είναι ορισμένα μόνο από όσα συζητήθηκαν στην προχτεσινή εκδήλωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με θέμα «Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην Παιδεία και οι νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές», στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής, ενώ χαιρέτισαν η Βίκυ Καραγιάννη από τη «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση», ο Γιώργος Αδαμίδης από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Βέρα Οικονόμου μέλος της Γραμματείας της Συμπαράταξης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα που φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης. «Η επίθεση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, έχει καινούρια χαρακτηριστικά. Ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτική Παιδεία, με την κατάργηση του άρθρου 16, στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής.

Ιδιαίτερα στο 6ο Διαμέρισμα, τα προβλήματα σχολικής στέγης, είναι οξυμένα. Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι κατοίκων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση:

  • 21 από τα 76 σχολεία λειτουργούν σε διπλοβάρδια (ποσοστό 27,6%), όταν στο σύνολο της Αθήνας, το ποσοστό, φτάνει στο 28% και στην Αττική το 10%.
  • Πολλά από τα σχολεία, έγιναν πρωινά, χωρίζοντας αίθουσες και μειώνοντας τον αύλιο χώρο, όπως στα 21ο και 165ο Δημοτικά Σχολεία, όπου γίνονται μαθήματα μέχρι και στο υπόγειο.
  • Στο 41ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 670 μαθητές έχουν 500 τ.μ., αύλιου χώρου, στο όνομα της πρωινής βάρδιας.
  • Στο 60ό Γυμνάσιο - Λύκειο, αντιστοιχούν τέσσερις τουαλέτες για 750 παιδιά.
  • Το 150ο Δημοτικό Σχολείο, αντί για αίθουσες έχει... κοντέινερ.

«Τα όσα αντιμετωπίζει το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα είναι "καθρέφτης" της σημερινής κατάστασης στην Παιδεία», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής. «Είναι αποτέλεσμα - συμπλήρωσε - της συγκεκριμένης πολιτικής υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που πλήττει κύρια τα παιδιά των εργαζομένων». Επιπλέον, κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα, να βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Παιδεία, ιδιωτικοποιεί τα πανεπιστήμια, που υψώνει ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση των παιδιών της εργατικής τάξης.

Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους

Τα γραφεία της ΕΥΔΑΠ Ιλισίων και το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Βοτανικό επισκέφτηκε χτες, στη διάρκεια περιοδείας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, Σπ. Χαλβατζής. Εκεί, μίλησε με τους εργαζόμενους, επισκέφτηκε τους χώρους εργασίας και κάλεσε τους εργαζόμενους, πριν φτάσουν στην κάλπη «να σκεφτούν, να κρίνουν για όλα». Για την εργασιακή ανασφάλεια, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, για το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. Οπως σημείωσε, η συζήτηση για τις ερχόμενες εκλογές δε γίνεται στο κενό. Και τόνισε: «Υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή του εργαζόμενου. Οταν εμείς μιλάμε για την πόλη, δεν αναφερόμαστε μόνο στα κτίρια, στους δρόμους και τα σοκάκια, αλλά και στους ανθρώπους, στους εργαζόμενους. Για το αν έχουν δουλιά, Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, ελεύθερους χώρους. Για το αν δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν υψηλή φορολογία για τα πάντα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ