Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΕΓΚΑΙΝΙΑ - ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
«Στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων

Με μια «φιέστα», προεκλογικού χαρακτήρα, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Ν. Αδαμόπουλος (σ.σ.: στηρίχτηκε από τη ΝΔ και ανεπίσημα από τμήμα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ), εγκαινιάζει την ερχόμενη Κυριακή τα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης, τα οποία ήδη λειτουργούν εδώ και δύο μήνες. Σε μια προσπάθεια να δείξει ένα «φιλολαϊκό» προφίλ, η διοίκηση έχει ήδη προχωρήσει στη λειτουργία μιας υπηρεσίας δήθεν κοινωνικής πρόνοιας, προωθώντας τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της Υγείας - Πρόνοιας. Αντίστοιχη πρακτική ακολουθούν πολλοί άλλοι δήμοι που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Πώς θα λειτουργούν όμως τα Δημοτικά Ιατρεία της Ν. Φιλαδέλφειας; Η διοίκηση, ισχυρίζεται ότι θα είναι δωρεάν και ξεκινά τη λειτουργία των ιατρείων με εθελοντές γιατρούς, στις περισσότερες από τις ειδικότητες. Ο χαρακτήρας τους, όμως, είναι συμβουλευτικός. Δηλαδή, αν κάποιος εργαζόμενος δημότης, απευθυνθεί στα ιατρεία, οι γιατροί το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τον συμβουλεύσουν σε ποιο νοσοκομείο ή (ιδιώτη) γιατρό να απευθυνθεί. Ετσι, για τη χορήγηση φαρμάκων ή για κάποια επιπλέον εξέταση, θα πρέπει να πληρώσει! Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η δυνατότητα να «κόβουν» συνταγές μόνο για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και στους απόρους.

«Στην ουσία, τα Δημοτικά Ιατρεία χρησιμοποιούνται για να διευκολυνθεί η εκάστοτε κυβέρνηση να προωθήσει την πολιτική που χτυπά το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος της Υγείας», σημειώνει στον «Ρ» η Κική Παυλοπούλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας. «Προωθεί, την ανταποδοτικότητα και ταυτόχρονα συγκαλύπτει ότι, αφού δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση, τα κονδύλια για τη λειτουργία τους, προέρχονται από τους δημότες».

«Το μέτρο αυτό θα είχε και τη σημασία του εάν ενίσχυε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Ομως, όταν την προηγούμενη τετραετία τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν μέχρι και 47% αυτόματα, για την ίδρυση των Δημοτικών Ιατρείων μελλοντικά εμείς έχουμε αμφιβολίες για το αν θα μείνουν δωρεάν», σημειώνει στον «Ρ», ο υποψήφιος δήμαρχος με την «Δημοκρατική Συνεργασία Ν. Φιλαδέλφειας» Βέργος Βαλασσάς. «Και ας μην ξεχνάμε - συνέχισε - ότι αντίστοιχα, οι τελευταίες διοικήσεις έχουν επιβάλει τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Εχουμε, λοιπόν, σοβαρές αμφιβολίες αν θα μείνουν ως δωρεάν παροχή στη λαϊκή οικογένεια. Εμείς δε θα επιτρέψουμε - από οποιαδήποτε θέση - να υπάρξουν κι άλλα χαράτσια στην πλάτη των δημοτών».

Σημειώνεται ότι τα τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς κυμαίνονται από 15 - 55 ευρώ το μήνα. Ενδεικτική της κοινωνικής πολιτικής που προωθεί ο δήμος είναι πως ένας πρώην κρατικός παιδικός σταθμός στεγάζεται σε κοντέινερ και ένας άλλος στεγάζεται σε προκάτ, γιατί το κτίριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ