Τετάρτη 17 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες

Εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο μέτρων ενεργειακής πολιτικής

Ικανοποίηση για όσα έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα και αισιοδοξία για όσα πρόκειται να γίνουν, με πάγιο στόχο την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ενεργειακή πολιτική. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πανηγυρικά τα επόμενα αντιλαϊκά βήματα ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε διεθνές ενεργειακό «μπακάλικο», αλλά και κέντρο άσκησης πολύπλευρων πιέσεων από τις πολυεθνικές της ενέργειας και τις χώρες που τις... εκπροσωπούν. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε εισηγητικά ότι, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν για την οικονομία από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι κυβερνητικοί στόχοι δε θίγονται, «γιατί κάναμε ρεαλιστικές προσεγγίσεις». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό δίαυλο», η ενίσχυσή της στους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και η προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων. Ολα αυτά στο όνομα της... απεξάρτησης από το πετρέλαιο και της επάρκειας.

Παράλληλα τόνισε ότι επιδιώκεται η δημιουργία ενός «νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου» για όλες τις μορφές ενέργειας. Αυτό αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για τη βίαια επιβαλλόμενη, αλλά και σημαντικά κερδοφόρα δραστηριοποίηση των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων ενέργειας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με την εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, προωθούνται:

  • Νέο σύστημα αδειοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπου αναμένονται επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2010.
  • Νέο πλαίσιο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με σκοπό την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
  • Κωδικοποίηση της λατομικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας.
  • Ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Κοινός παρονομαστής στις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις είναι η παροχή νέων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο με διεύρυνση των δικαιωμάτων του, περιορισμό των υποχρεώσεών του, υλική ενίσχυση των επιχειρηματικών σχεδίων του.

Αμεσα, την ερχόμενη βδομάδα, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του ορυχείου λιγνίτη της Βεύης στη Φλώρινα και τον Ιούνη θα ακολουθήσει αυτός για το ορυχείο της Ελασσόνας, προκειμένου οι ιδιώτες να έχουν πρόσβαση στο φτηνό καύσιμο, στην εκμετάλλευση του οποίου κυριαρχεί τώρα η ΔΕΗ. Μέσα στο 2006 θα γίνουν και οι διαγωνισμοί για 3 νέες Εταιρίες Παροχής Αερίου στη Στερεά και στη Μακεδονία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι τα επόμενα 4 χρόνια αναμένονται συνολικά επενδύσεις 4,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας και διάνθισε την τοποθέτησή του με αναφορές στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων και την τόνωση της εθνικής οικονομίας. Η δημιουργία των αγωγών φυσικού αερίου και του πετρελαίου, η δημιουργία νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στο Βορρά και την Ανατολή, αλλά και η «απελευθέρωση» των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ήταν βασικά σημεία του απολογισμού του. Σύμφωνα με όλα αυτά και τα σχέδια που εγκρίθηκαν, ντόπιοι και κυρίως ξένοι κεφαλαιοκράτες θα μπορούν να κάνουν επικερδείς «μπίζνες» στην Ελλάδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης την τοποθέτηση του Ρ. Μωυσή στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ