Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Για την Ειρήνη

Πορευτήκαμε πάνω σε ματωμένα χνάρια, υπό σκιάν ροπαλοφόρων παρακρατικών και παρανοϊκών οδηγών τρικύκλων. Τόπους θανάτου, τους τόπους Ειρήνης.

Κραυγές ολέθρου, το αλάλαγμα της χαράς. Συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, όπου έχουμε ταχθεί, υπηρετούντες το μέγα πρόσταγμα της παγκόσμιας Ειρήνης.

Πορευτήκαμε στα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, προσμετρώντας αναστεναγμούς, αμέτρητες θυσίες και κόπους ατελείωτους. Πορευτήκαμε για την Ειρήνη χαμένοι σε τεχνικούς κουρνιαχτούς Γιουροβίζιον, απόμακροι απ' τα μεγάλα παιχνίδια της κατεδάφισης, θαμμένοι στη σιωπή. Τα τηλεοπτικά κανάλια μοστράρουν το χαβαλέ με φτηνιάρικη μουσική, τη βία, το χουλιγκανισμό, τον πόλεμο, την απειλή και την καταστροφή σαν είδηση. Τρομοκρατώντας και αλαφιάζοντας τους πολίτες με σαδομαζοχιστικές ενέσεις παραφροσύνης.

Είδηση είναι η κακή είδηση. Είδηση είναι το γαργάλισμα των ταπεινών μας ενστίκτων. Το πολύ πολύ, είδηση είναι το ξεσκέπασμα του σκουπιδοτενεκέ και η μπόχα που μας πλημμυρίζει. Κυρίως, όμως, είδηση είναι ό,τι μας αποπροσανατολίζει, ό,τι μας κρύβει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων, ό,τι συσκοτίζει τη διέξοδο, που συμφέρει τους εργάτες και το λαό κι ανάμεσά τους και μας. Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, βέβαια, δεν είναι είδηση. `Η, μάλλον, είναι είδηση που δεν τους ταιριάζει, δεν κολλάει στα πιστεύω τους. Και γι' αυτό απορρίπτεται. Καταδικάζεται στην τηλεοπτική σιωπή και αφάνεια.

Η Μαραθώνια Πορεία είναι ο ανοιχτός δρόμος, η καλή, η ελπιδοφόρα είδηση και σαν τέτοια δεν έχει θέση στους προγραμματισμούς τους.

Μελίσσι βουερό, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες με τις σημαίες και τα λάβαρα της Αντίστασης. Τα πολύχρωμα πανό της Ειρήνης και τα κόκκινα λουλούδια της άνοιξης. Κατηφορίζουν τα λεφούσια τη Μεσογείων. Κατηφορίζουν τα λεφούσια τη Βασ. Σοφίας. Υψωμένες οι γροθιές από το πάθος και τη δύναμη. Γεμίζει η ψυχή του Ανθρώπου Ελπίδα. Διλήμματα δεν υπάρχουν. Θα πάρουν οι Λαοί στα στιβαρά τους χέρια την Ειρήνη.

Πρόσωπα νέων παιδιών ξαναμμένα από το μεγάλο όραμα, ξεμπράτσωτα και ροδοκοκκινισμένα. Μωρά παιδιά στα καροτσάκια, μωρά στις αγκαλιές των μανάδων τους, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, σπορές αγάπης σ' έναν κόσμο δόλιο και βρώμικο.

Πορευτήκαμε τραγουδώντας, άνθρωποι του μόχθου και της δουλιάς, ξωμάχοι, άνεργοι, ρυτιδιασμένοι από βάσανα, ιδρωμένοι από το πολύωρο περπάτημα, πάχνες μνήμης χαμένων συντρόφων. Πορευτήκαμε κι ακουγόταν ο αντίλαλος στους πέρα λόφους, στις καρδιές και στις συνειδήσεις. ΟΧΙ στον πόλεμο. Ποτέ πια Χιροσίμα και Ναγκασάκι... Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη. Κάτω τα χέρια από το Ιράν. ΟΧΙ στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Προσκυνάμε τον πόνο σου Λαέ στους τόπους θυσίας. Καλάβρυτα, Δίστομο, Καισαριανή, Κάνδανος.

Πορευόμαστε και τραγουδάμε για την Ειρήνη, ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό κι όλο θα γινόμαστε πιο πολλοί. Σφίγγουμε τα χέρια και προχωράμε. Ομορφα ήτανε που συναντηθήκαμε. Ομορφα ήτανε που τα είπαμε. Ομορφα θα 'ναι που θα ξανασυναντηθούμε!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ