Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕΔΗΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναίνεση και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή... δεν εφαρμόζει το πρόγραμμά της, αναδεικνύοντας το πλαίσιο των κινητοποιήσεων στις οποίες η πλειοψηφία καλεί τους εργαζόμενους

Τα εκρηκτικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και των εργαζόμενων σε αυτά, η συναινετική στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η προσήλωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, αναδείχτηκαν από τη χτεσινή παράσταση ΔΣ σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων στο υπουργείο Υγείας.

Οι υγειονομικοί διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο και συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας Αθανάσιο Γιαννόπουλο, τον οποίο η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ υποδέχτηκε με... αγκαλιές και εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις! Το ίδιο πνεύμα συναίνεσης επικράτησε - παρά τους όποιους «αγωνιστικούς» θεατρινισμούς - και στην εισήγηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρου Κουτσιουμπέλη. Με εκφράσεις του τύπου: «Διαψεύδονται οι προσδοκίες που είχατε δημιουργήσει προεκλογικά» (!) και με προτροπές για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ αντί να οργανώσει τον αγώνα των υγειονομικών ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, στα δυο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ συναινούσε (και συναινεί) με την κυβερνητική πολιτική.

«Κοινωνική εργασία» για τους απολυμένους

Ο Στ. Κουτσιουμπέλης επικέντρωσε κυρίως στη διεκδίκηση επιδομάτων, χωρίς να βάλει ζήτημα αυξήσεων στο βασικό μισθό, δε ζήτησε κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων στα νοσοκομεία, αλλά αναφέρθηκε μόνο σε ζητήματα που αφορούν το οικονομικό τους κόστος. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε σχετική απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, πρότεινε απολυμένοι της Νάουσας και άλλων επιχειρήσεων άνω των 55 ετών αντί να συνταξιοδοτηθούν να δουλέψουν στις υπηρεσίες καθαριότητας των νοσοκομείων και μάλιστα με όρους κοινωνικής εργασίας! Και αυτό γιατί «αν και δεν είμαι ρατσιστής, δεν μπορούμε να έχουμε ανέργους και να βολεύουμε όλα τα Βαλκάνια»!

Τις γενικολογίες, χωρίς καμία δέσμευση, επέλεξε και ο υφυπουργός Υγείας. Αν και παραδέχτηκε ότι οι υγειονομικοί έχουν δίκιο, το σύστημα υποχρηματοδοτείται και είναι υποστελεχωμένο, έκανε επίκληση στο «περίσσευμα ψυχής» και το «μεγαλείο» τους! Συγκεκριμένα, παρέπεμψε σχεδόν όλα τα θέματα στον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, υποσχέθηκε περίπου 6.000 προσλήψεις που ακόμα και αν φτάσουν στα νοσοκομεία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων. Ακόμα είπε ότι θα προχωρήσει η υγιεινή και ασφάλεια στα νοσοκομεία, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει μέσω ιδιωτικών εταιριών, όπως ήδη προωθείται στο Λαϊκό νοσοκομείο, ή μέσω κρατικών υπηρεσιών.

Σύγκρουση με την ανθυγιεινή πολιτική

Οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ - αν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν - κατήγγειλαν την πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, ζήτησαν την κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και τη μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτά και συνολικά των συμβασιούχων των νοσοκομείων και δημόσιες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας. Παράλληλα, καλούν τους υγειονομικούς να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις συγκροτώντας παντού απεργιακές επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και ανατρέπει τα δικαιώματα των υγειονομικών και να αποδυναμώσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ