Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΙΚΑ
Ταλαιπωρία για τα οστομικά υλικά

Κωλυσιεργεί η υπουργική απόφαση για τη χορήγησή τους

Σε μεγάλη ταλαιπωρία για απαραίτητα φαρμακευτικά υλικά υποβάλλουν η διοίκηση του ΙΚΑ και η κυβέρνηση τους οστομικούς ασθενείς, αφού καθυστερεί η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη χορήγησή τους. Εδώ και χρόνια δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση, ενώ στις 31.3.2006 η γενική διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ, Ειρήνη Αντωνοπούλου, εξέδωσε απόφαση για τη χορήγηση των οστομικών υλικών, που βάζει σε νέα ταλαιπωρία την ευαίσθητη κατηγορία ασθενών και τους συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης, ορίζονται τέσσερις εταιρίες οι οποίες θα χορηγούν σε κάθε μονάδα του ΙΚΑ τα αναγκαία υλικά, τα οποία θα διατίθενται πλέον με τιμολόγιο ανά ασφαλισμένο και για χρονικό διάστημα τριών μηνών. «Με τη γνωμάτευση χορήγησης των υλικών από το γιατρό της Μονάδας, η οποία θα αφορά χρονικό διάστημα τριών μηνών, θα επισυνάπτεται έγγραφη εξουσιοδότηση του ασφαλισμένου προς την εταιρία την οποία θα επικυρώνουν ο γιατρός με την ιατρική σφραγίδα και υπογραφή και στη συνέχεια ο διαχειριστής της Μονάδας θέτοντας τη σφραγίδα της υπηρεσίας», αναφέρει η απόφαση μεταξύ άλλων.

Εκ των υστέρων η Ε. Αντωνοπούλου τροποποίησε την εγκύκλιο αφαιρώντας το σημείο που προέβλεπε ότι απαιτείται «έγγραφη εξουσιοδότηση του ασφαλισμένου προς την εταιρία», μην αλλάζοντας επί της ουσίας την εγκύκλιο. Ετσι, οι οστομικοί ασθενείς, που στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εξαναγκάζονται σε μια ολόκληρη ταλαιπωρία για απαραίτητα φάρμακα και στην περίπτωση που δεν μπορούν οι ίδιοι την όλη διαδικασία θα πρέπει να αναλαμβάνουν οι συγγενείς που τους φροντίζουν. Ακόμα η απόφαση προβλέπει ότι οι υγειονομικοί του ΙΚΑ - στην πλειοψηφία τους νοσηλεύτριες που εργάζονται εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε αλλότρια καθήκοντα στα φαρμακεία των μονάδων - θα αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση και τον έλεγχο των παραγγελιών, κάτι που φυσικά δεν αποτελεί δική τους αρμοδιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ