Κυριακή 21 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Αντικομμουνιστικό κλίμα αλλά και αντίσταση

Συνέντευξη με τον Μίλαν Κράιτσα, πρόεδρο της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων (ΚΕΝ) Τσεχίας

Από πρόσφατη διαμαρτυρία φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ
Από πρόσφατη διαμαρτυρία φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία που έχει ξετυλιχτεί τους τελευταίους μήνες στην Τσέχικη Δημοκρατία είναι γνωστή, με τις προσπάθειες να απαγορευτεί ακόμα και η λέξη «κομμουνιστικό», αλλά και η δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νέων (ΚΕΝ) Τσεχίας αν δεν αλλάξει το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΚΕΝ Τσεχίας, Μίλαν Κράιτσα, για να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ, αλλά και να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου της ΚΝΕ. Ετσι, βρήκαμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για τις νέες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ΚΕΝ, τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις και τις προσεχείς εκλογές στη χώρα.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας

-- Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια απαγόρευσης της ΚΕΝ από το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας;

-- «Το τελεσίγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας έληξε πριν κάποιους μήνες και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν νεότερα από το υπουργείο. Μετά από την πετυχημένη, μεγάλη εκστρατεία ενάντια στην αντικομμουνιστική επίθεση που πραγματοποιήσαμε στη χώρα, αλλά και στις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν διεθνώς, το υπουργείο Εσωτερικών σταμάτησε κάθε επικοινωνία μαζί μας, με τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας σχετικά με το θέμα της ποινικοποίησης της Οργάνωσής μας. Μάλιστα, ακόμα και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, το υπουργείο δηλώνει πως ακόμα μελετά το ζήτημα, διαβάζει το περιοδικό, το πρόγραμμα και την ιστοσελίδα μας.

Πιστεύουμε πως το υπουργείο έχει σταματήσει προς το παρόν το ζήτημα εξαιτίας δύο σημαντικών γεγονότων: της πετυχημένης διεθνούς καμπάνιας ενάντια στην ποινικοποίηση της ΚΕΝ και των προσεχών γενικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις αρχές του Ιούνη.

Πάντως, ό,τι και να γίνει εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την αντικομμουνιστική επίθεση. Ομως, αν τελικά καταφέρουν να απαγορεύσουν τη δράση της Οργάνωσής μας, τότε θα δούμε τη συνέχιση της δράσης μας και εκτός της νόμιμης πάλης».

Επικίνδυνα φαινόμενα

-- Ωστόσο, απ' ό,τι γνωρίζουμε υπήρξαν και άλλες επιθέσεις εναντίον σας...

-- «Ναι, πράγματι. Μπροστά στις προσεχείς εκλογές, η αντικομμουνιστική επίθεση που δεχόμαστε εμείς και το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας έχει ενταθεί. Ενα μέρος αυτής της εκστρατείας είναι η παραγωγή μπλούζας με διαφορετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα και σχέδια, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα επιθετικά, αφού καλούν να ασκηθεί ακόμα και σωματική βία εναντίον μας. Ενα τέτοιο σύνθημα είναι και το: "σκοτώστε έναν κομμουνιστή, ενισχύετε την ειρήνη"... Παρόλο που είμαστε συνηθισμένοι στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που εμφανίζονται κατά καιρούς στη χώρα μας, η παραπάνω διαφέρει, μιας και στηρίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποιεί τις διάφορες πρεσβείες μας στο εξωτερικό, όπως στην Αυστρία, για να πωλούν τέτοιες μπλούζες.

Επίσης, πραγματοποιούνται μια σειρά συγκεντρώσεις μπροστά στα γραφεία του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας απαιτώντας την απαγόρευσή του. Πρόσφατα, την Πρωτομαγιά, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεξιών κομμάτων και τη στήριξη σημαντικών ΜΜΕ, γνωστών τραγουδιστών και καλλιτεχνών, σε μια πλατεία όπου παραδοσιακά το κόμμα μας πραγματοποιεί την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή του, με την απαίτηση να απαγορευτεί το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας».

-- Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου σε όλα αυτά;

-- «Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του κόσμου δε δίνει ιδιαίτερη σημασία σε όλα αυτά. Εδώ και 15 χρόνια, μετά το 1989, ο αντικομμουνισμός είναι έντονος και ο λαός το έχει αποδεχτεί σαν κάτι το φυσικό. Το κόμμα μας έχει περίπου το 15-20% της υποστήριξης του λαού, αλλά η πλειοψηφία του λαού δε θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Υπάρχει όμως και μια σημαντική μερίδα του λαού που συμμετέχει σ' αυτή την αντικομμουνιστική καμπάνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτές οι επιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο σε λεκτικές επιθέσεις αλλά προχωρούν και παραπέρα σε σωματικές επιθέσεις. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας και βουλευτής του κόμματος, Γίρζι Ντολέις, δέχτηκε άγρια επίθεση από αγνώστους καθώς έβαινε από το μετρό μετά από συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Η ενέργεια αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ανησυχητική μιας και πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση ενάντια σε βουλευτή ή ηγετικό στέλεχος του κόμματος.

Στο Κοινοβούλιο, προτάθηκε από τους βουλευτές του κόμματός μας καθώς και κάποιους άλλους πιο "αριστερούς" σοσιαλδημοκράτες να υιοθετηθεί ανακοίνωση καταγγελίας ενάντια σ' αυτήν την πράξη πολιτικής βίας, όμως, οι βουλευτές των δεξιών κομμάτων δήλωσαν την άρνησή τους να στηρίξουν μια τέτοια ανακοίνωση, τονίζοντας ότι φυσικά δε στηρίζουν την πολιτική βία, αλλά σε ό,τι αφορά τους κομμουνιστές πρόκειται για κάτι διαφορετικό...».

-- Στις αρχές του Ιούνη πραγματοποιούνται γενικές εκλογές στην Τσεχία. Τι αναμένετε από αυτές τις εκλογές;

-- «Σήμερα στην Τσεχία έχουμε μια κυβέρνηση συνασπισμού των "Σοσιαλδημοκρατών" με τα δεξιά κόμματα των "Φιλελευθέρων" και των "Χριστιανοδημοκρατών". Στην αντιπολίτευση βρίσκεται το κόμμα μας και το βασικό δεξιό κόμμα, το "Κόμμα των Πολιτών".

Ηδη γνωρίζουμε ότι το "Κόμμα των Πολιτών" θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών, δε γνωρίζουμε όμως ποιος θα σχηματίσει την κυβέρνηση.

Αν τελικά καταφέρει το "Κόμμα των Πολιτών" να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε αναμένουμε μια εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη τόσο για το λαό όσο και για το κομμουνιστικό κίνημα στη χώρα μας. Και αυτό επειδή το συγκεκριμένο κόμμα, με τις ανακοινώσεις του φαίνεται διατεθειμένο να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό σύστημα, ενώ ο σημερινός σκιώδης υπουργός Εσωτερικών έχει εκφράσει την πρόθεση να ποινικοποιηθεί η ΚΕΝ, να ανοίξει η συζήτηση ποινικοποίησης του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, να απαγορεύσει τα κομμουνιστικά σύμβολα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα προσχωρήσει στην έγκριση νόμων που θα στρέφονται ενάντια στη δράση των σωματείων.

Ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα δημιουργίας ενός μεγάλου συνασπισμού των "Σοσιαλδημοκρατών" και του "Κόμματος των Πολιτών", κάτι παρόμοιο με αυτό της Γερμανίας. Ομως, ούτε αυτό αποτελεί μια εναλλακτική λύση, μιας και βλέπουμε ποιες είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία με την αντιδραστική κυβέρνηση. Γι' αυτό το λόγο, το κόμμα μας παίρνει μέρος σ' αυτές τις εκλογές σαν μια ριζοσπαστική αντιπολιτευόμενη δύναμη που παλεύει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Που παλεύει για την εναλλακτική λύση ενάντια στον καπιταλισμό. Γι' αυτό παλεύουμε για το σοσιαλισμό».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ