Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Aς κάνουν, λοιπόν, την αυτοκριτική τους

Μετά τις προχθεσινές προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, προσπάθησε να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα απ' αυτήν της Εκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήρθαν χθες δύο ακόμα υπουργοί της κυβέρνησης να «επιβεβαιώσουν» πως ρατσισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει και τα όσα ευθέως καταγγέλλονται στην έκθεση είναι «συναισθηματικά φορτισμένες διατυπώσεις»!

Ο πρώτος λαλήσας χθες - στην ημερίδα με θέμα «Μετανάστες, ρατσισμός, ξενοφοβία. Από τη θεωρεία στην πράξη», που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου - ήταν ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ενώ επάξια δίπλα του έκατσε κι η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη. Ο Τ. Γιαννίτσης, αφού αρχικά υπογράμμισε την τεράστια οικονομική συμβολή των μεταναστών στην αγροτική οικονομία, αλλά και στο μεταποιητικό τομέα, υποστήριξε στη συνέχεια πως τα χαμηλά μεροκάματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι μετανάστες «είναι χαμηλής ειδίκευσης». «Ισως πάλι - είπε αργότερα - η χαμηλή αμοιβή τους να οφείλεται και στο ότι πιθανόν(!) αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται παράνομα». Το πιο εκπληκτικό, ωστόσο, δεν ήταν πως ο υπουργός δε γνωρίζει πως σχεδόν όλοι οι μετανάστες της χώρας μας εργάζονται παράνομα, αλλά το ότι οι Ελληνες οφείλουν πολλά σ' αυτούς, «αφού τα εργοστάσια με τους 20 ξένους και τους 80 Ελληνες εργαζόμενους επιβιώνουν χάρη στη συμπίεση του κόστους. Οι 80 Ελληνες δε χάνουν τη δουλιά τους, αφού χάρη στα χαμηλά μεροκάματα των αλλοδαπών η επιχείρηση επιβιώνει»!

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε η Ελ. Παπαζώη, η οποία, σχολιάζοντας την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε πως «μερικές φορές γενικεύει - μάλιστα χωρίς αποδείξεις - μερικά μεμονωμένα γεγονότα, που δεν αντικατοπτρίζουν την ελληνική πραγματικότητα». Είπε ακόμα πως «επαναλαμβάνει με μεγάλη ευκολία την έννοια στην πολυπολιτισμικότητας» κι ότι θα 'πρεπε «να βρει άλλους τρόπους για να προσεγγίσει την πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας κι όχι με αυτές τις συναισθηματικά φορτισμένες διατυπώσεις που χρησιμοποιεί».

Πιο προσγειωμένος ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος - μιλώντας πρώτος χθες στην ημερίδα και σα να ήξερε τι θα επακολουθούσε - επισήμανε: «Υπάρχουν μερικοί, πολλοί θα έλεγα εγώ, που λένε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ρατσισμός, ούτε ξενοφοβία. Αυτοί που το λένε αυτό μάλλον θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ