Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αν δώσουν τα χρήματα που μας χρωστούν»...

«Αν η κεντρική εξουσία δώσει τα χρήματα που χρωστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι που θέλουν ν' ασχοληθούν στα σοβαρά με τα προβλήματα του λαού, θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα. Ομως όχι μόνο δε δίνονται οι θεσμοθετημένοι πόροι, αλλά από την άλλη σήμερα οι Οργανισμοί ΤΑ κινούνται σε πολύ ασφυκτικά πλαίσια, που στοχεύουν στον περιορισμό κάθε σοβαρής πρωτοβουλίας», ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Μοσχονάς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα προβλήματα της ΤΑ. Ο Μιχάλης Μοσχονάς δήλωσε συμπληρωματικά ότι γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης να λειτουργήσουν οι δήμοι αυτοτελώς, πάνω στη βάση της «ανταποδοτικότητας», «ώστε να απαλλαγεί η ίδια από την υποχρέωση χρηματοδότησής τους». Υπογράμμισε ακόμα ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει έγκριση από την περιφέρεια ακόμα και στοιχειωδών εξόδων, γεγονός που παρεμβάλλει πολλά εμπόδια στη λειτουργία των δήμων.

Πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με εξωφρενικές καταστάσεις, τόνισε και αναφέρθηκε στα παρακάτω χαρακτηριστικά παραδείγματα που «μιλούν» από μόνα τους: Πρόσφατα ο δήμος αποφάσισε να εφαρμόσει μειωμένα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους, που στην περίπτωση του Αγ. Παύλου δεν ξεπερνούν τις 29 οικογένειες. Η μείωση δηλαδή των εσόδων του δήμου από την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα ήταν αμελητέα. Κι όμως, η Περιφέρεια δεν ενέκρινε την ενέργεια του δήμου! Οπως δεν ενέκρινε και την ενίσχυση των 100.000 δραχμών που έδωσε ο δήμος στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ. Το πιο απίστευτο όμως παράδειγμα γραφειοκρατικής αγκύλωσης και θεσμικής ανεπάρκειας αποτελεί η άρνηση της Περιφέρειας να εγκρίνει τη δαπάνη των 30.000 δρχ., που υποχρεώθηκε να καταβάλει ο δήμος για την ενοικίαση λεωφορείου για να μεταφέρει μέλη του ΚΑΠΗ του δήμου από την Καλαμπάκα, όπου είχαν πάει εκδρομή με το πούλμαν του δήμου, το οποίο όμως έπαθε βλάβη και οι συνταξιούχοι έπρεπε να επιστρέψουν με κάποιον άλλο τρόπο στα σπίτια τους.

Αύξηση εσόδων χωρίς αύξηση τελών

Παρά τα προβλήματα, στον ενάμιση χρόνο ζωής αυτής της δημοτικής αρχ,ής πραγματοποιήθηκαν μερικά σοβαρά βήματα. Το χρέος του δήμου που ανερχόταν, πριν ενάμιση χρόνο, σε 67 εκατ. δραχμές, αποπληρώθηκε χωρίς ο δήμος να χρειαστεί να επιβάλλει αύξηση των δημοτικών τελών, γεγονός που αποτελεί μοναδικό παράδειγμα δήμου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ενώ τον προηγούμενο χρόνο τα έσοδα του δήμου αυξήθηκαν κατά 7%, το 1998-99 σημειώθηκε αύξηση των εσόδων κατά 32%.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη που αφορούν στην κατασκευή σχολικών αιθουσών, στην προσπάθεια ανέγερσης Παιδικών Σταθμών και στα προγράμματα οδοποιίας. Αναφέρθηκε ακόμα στα ενδιαφέροντα προγράμματα για νέους και άτομα τρίτης ηλικίας, στην πολιτιστική δραστηριότητα και την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου, που πρόσφατα, με απόφαση του Υπ. Γεωργίας, η διαχείρισή του πέρασε στο δήμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ