Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πεθαίνουν εκατομμύρια για να ζήσουν μια χούφτα πλούσιοι

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας Εκθεσης του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα

Η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο άγγιξε το περασμένο έτος τα 360 τρισεκατομμύρια δραχμές, την ίδια στιγμή που το συνολικό εισόδημα 582 εκατομμυρίων ανθρώπων, που ζουν στις 43 λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες, ήταν περίπου 52,5 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο ήρθε στη δημοσιότητα από την Εκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, η οποία συντάσσεται κάθε χρόνο από τον ΟΗΕ. Η Εκθεση αυτή εξετάζει το κατά κεφαλήν εισόδημα ως ένα μέτρο ανθρώπινης προόδου, σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες όπως είναι η μέση αναμενόμενη διάρκεια ζωής, ο αναλφαβητισμός και γενικότερα η ευημερία των ανθρώπων στο σύνολό της.

Η Εκθεση παραθέτει κι άλλα ακόμη πιο συγκλονιστικά στοιχεία: Περισσότερα από 30.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα ή άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτραπούν, ενώ την ίδια στιγμή 100 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο ζουν εγκαταλειμμένα από κάθε φροντίδα. Είναι σημαντικό ότι στην Εκθεση στηλιτεύεται η Διεθνής Συμφωνία για τους Τομείς των Πνευματικών Δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Εμπόριο, επειδή οδηγεί στην αύξηση της τιμής των φαρμάκων, καθιστώντας έτσι πολλά φάρμακα - σωτήρια για τις ζωές αυτών των παιδιών - απαγορευτικά για τις φτωχές χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας.

Την ίδια στιγμή ακριβώς που η ολιγαρχία του πλούτου γίνεται πλουσιότερη και ευημερεί ολοένα και πιο πολύ οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις καλά κρατούν: Συνολικά τη δεκαετία του '90, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι εμφύλιοι πόλεμοι ήταν η αιτία πέντε εκατομμυρίων θανάτων σε όλον τον κόσμο.

Ταυτόχρονα, η Εκθεση υπογραμμίζει ότι η βία κατά όλων των μειονοτήτων αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ακόμα και όταν τα εθνικά Συντάγματα προστατεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες απειλές. Για παράδειγμα, στη Δυτική Ευρώπη, οι μειονότητες των μεταναστών συχνά πέφτουν θύματα βίας, ρατσιστικών επιθέσεων και κοινωνικών αποκλεισμών, από την υγεία, την παιδεία, την εργασία. Οπως τονίζεται στην Εκθεση, από τον Καναδά μέχρι την Ινδία υποφέρουν πολλοί από διακρίσεις και περιθωριοποιούνται.

Η Εκθεση στέκεται και στις διακρίσεις με βάση το φύλο των ανθρώπων τονίζοντας πως η οικονομική ανάπτυξη δε λειτουργεί απαραίτητα υπέρ της ισότητας. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει : 85-115 εκατομμύρια κοριτσιών και γυναικών έχουν υποβληθεί σε κάποια μορφή ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων, ενώ υπολογίζεται ότι μια στις τρεις γυναίκες έχει υπάρξει θύμα βίας μέσα στην ιδιωτική του σχέση.

Οσον αφορά τώρα στα στοιχεία της Εκθεσης που σχετίζονται με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ο οποίος κατατάσσει 174 χώρες με βάση την αναμενόμενη διάρκεια ζωής, την εκπαίδευση και το εισόδημα, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ο Καναδάς έρχεται πρώτος, η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση , ενώ οι δύο πιο φτωχές χώρες στον κόσμο είναι η Σιέρα Λεόνε και ο Νίγηρας. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία εικοσάδα συμπληρώνουν αποκλειστικά αφρικανικές χώρες.

Πάντως, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην Εκθεση, η άνοδος των δεικτών οικονομικής ευημερίας δε σημαίνει αυτόματα και βελτίωση των συνθηκών ζωής. Για παράδειγμα αν και οι ΗΠΑ βρίσκονται δεύτερες ανάμεσα στις 18 πλουσιότερες χώρες, όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα, στο Δείκτη Ανθρώπινης Φτώχειας έχουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο γεγονός ότι παγκοσμίως ένας στους πέντε πολίτες συμμετέχει ενεργά σε κάποια κοινωνική οργάνωση ως μια απεικόνιση της επιθυμίας των ανθρώπων ανά τον κόσμο να αναμειχθούν ενεργά στη λήψη αποφάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ