Κυριακή 28 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αισθητική και τεχνική αρτιότητα

Στα γοητευτικά «μονοπάτια» του χορού και της μουσικής, μας ταξιδεύει με το φωτογραφικό φακό του ο Χρήστος Ζουλιάτης. Μακριά από τη σκληρότητα και τους νόμους του καθημερινού ρεπορτάζ, ο γνωστός φωτορεπόρτερ αποκαλύπτει τρυφερές στιγμές του κλασικού και σύγχρονου χορού, τις οποίες με ευαισθησία «αιχμαλώτισε» ο φακός του. Στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) παρουσιάζονται (έως 31/5)αντιπροσωπευτικά έργα από τη σειρά «Φωτο(χορο)γραφίες». Πρόκειται για έργα, τυπωμένα σε μεγάλες διαστάσεις (70Χ100 εκ.), που εντυπωσιάζουν για την τεχνική και αισθητική τους αρτιότητα. Φωτογραφίες στις οποίες ο Χρ. Ζουλιάτης αποκαλύπτει τα «μυστικά» που η ματιά ανακάλυψε, ο φακός αποτύπωσε και η εκτύπωση τους έδωσε εξαιρετική εικαστική «πνοή», σαν να πρόκειται για ζωγραφικούς πίνακες.

«Αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στη μουσική, το χορό και τη φωτογραφία, θα επέλεγα και τις τρεις τέχνες. Η μουσική με μαγεύει, ο χορός με ενθουσιάζει και η φωτογραφία με λυτρώνει», σημειώνει ο δημιουργός. Η εισαγωγή (prelude) από το «Les Sylphides» του Σοπέν έδωσε το έναυσμα στον Χρ. Ζουλιάτη, για να ξετυλίξει το «μίτο της Αριάδνης» και να απαθανατίσει τους χορευτές και τις μπαλαρίνες. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «καταγράφοντας τις κινήσεις των χορευτών, είχα πάντα κατά νου να δώσω στο μέσο, και όχι απαραίτητα ειδικό, επισκέπτη μιας έκθεσης την ατμόσφαιρα και το χρώμα μιας παράστασης, για την οποία δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το περιεχόμενο της χορογραφίας, αλλά να έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει τις φωτογραφίες με όποια ερεθίσματα και συναισθήματα του προκαλεί η εικόνα και η μουσική. Με άλλα λόγια, έπρεπε ο φακός να ακολουθήσει ή να παρακολουθήσει και να προσεγγίσει, με ή χωρίς φωτογραφικούς κανόνες, τη μουσική που με τον καταλυτικό της ρόλο δε συνοδεύει απλά τις εικόνες, αλλά τους προσθέτει δύναμη και βάθος και καταργεί λεζάντες και κείμενα».

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, ακούγονται επιλεγμένα έργα κλασικών και σύγχρονων συνθετών, τα οποία πλαισιώνουν τις θεματικές ενότητες της έκθεσης. Παράλληλα, προβάλλεται DVD, εικοσάλεπτης διάρκειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ