Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ουρίμπε ξανά

Σημαντικά ενισχυμένος ο συνδυασμός της αριστεράς

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Υπό το άγρυπνο βλέμμα 220.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας, οι προεδρικές εκλογές κύλησαν «ομαλά»... τόσο που, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες τα αποτελέσματα ήταν γνωστά... Ο Πρόεδρος, Αλβαρο Ουρίμπε, εξασφάλισε από τον πρώτο κιόλας γύρο την επανεκλογή του με ποσοστό 62,12%.

Βάσει των αποτελεσμάτων που μετέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου - PDA, της αριστερής εκλογικής συμμαχίας όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κάρλος Γκαβίρια, με 22%, που είναι το καλύτερο αποτελέσματα στην ιστορία της Κολομβίας για τις αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις, και, μάλιστα, σε κλίμα τρομοκρατίας. Αντιθέτως, ο Οράσιο Σέρπα, υποψήφιος του πάλαι πότε ισχυρού Φιλελεύθερου Κόμματος, καταποντίστηκε στην τρίτη θέση με 12%.

Πάντως, η συμμετοχή στις εκλογές δεν ξεπέρασε το 45%. Εννοείται ότι ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί τον Ουρίμπε ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, εξάλλου, είναι ο στενότερος και ίσως ο μοναδικός πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Εννοείται, επίσης, ότι ο βρώμικος πόλεμος κατά του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος εκ μέρους της κυβέρνησης Ουρίμπε θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ