Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
«Νομιμοφροσύνη» εκφράζει ο στρατός

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Νεπάλ στρατηγός Πιάρ Γιουνγκ Θάπα βεβαίωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα «υπακούσουν στις διαταγές της κυβέρνησης». Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη που κάνει ο στρατηγός μετά την απόφαση της επανασυσταθείσας βουλής να μετονομάσει τις Βασιλικές Ενοπλες Δυνάμεις σε Ενοπλες Δυνάμεις, να αφαιρέσει τη διοίκηση του στρατού και άλλες υπερεξουσίες από το βασιλιά της χώρας, Γκιανέντρα, καθιστώντας τον έτσι «διακοσμητική» φιγούρα στο πολιτικό σκηνικό - κάτι που ο μονάρχης και οι άνθρωποί του στο στρατό δεν πήραν και πολύ καλά.

Ο στρατηγός Θάπα μάλιστα υποστήριξε ότι ο στρατός - παραδοσιακά πιστός στο βασιλέα - αναμειγνύεται πλέον στην «εμπέδωση της πολυκομματικής δημοκρατίας και την προώθηση της εθνικής ευημερίας μέσω της διατήρησης της ειρήνης».

Μέχρι πριν ένα μήνα, ο στρατός βρισκόταν σε πόλεμο εναντίον των ανταρτών του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού, με το οποίο εξελίσσονται πλέον ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει τον ΟΗΕ να αποστείλει μια δύναμη «παρατηρητών της εκεχειρίας» ανάμεσα στο στρατό και τους μαοϊκούς αντάρτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ