Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σχεδιαζόταν απόπειρα» παρακρατικών κατά Ερντογάν

Εντείνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις και η διαπάλη μερίδων της κυρίαρχης τάξης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι, μετά από 5ωρη επιχείρηση το βράδυ της Τρίτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, συνέλαβε εννέα άτομα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε σχεδιαζόμενη απόπειρα εναντίον, πιθανώς, ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως αποκάλυψε χτες η εφημερίδα Χουριέτ, ανάμεσα στα μέλη τής ως πρόσφατα άγνωστης «συμμορίας» περιλαμβάνονται: ο ανθυπολοχαγός ΕΕ, από την ταξιαρχία επιλέκτων των ειδικών δυνάμεων του στρατού, ο λοχίας ΜΤ, και άλλος ένας αξιωματικός του στρατού ο βαθμός και το όνομα του οποίου δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά πιθανολογείται ότι είναι ένας ταγματάρχης εν αποστρατεία. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η αστυνομία ανακάλυψε στη διάρκεια της επιχείρησης δύο πιστόλια Γκλοκ, χειροβομβίδες, εκρηκτικά C-4, πυροκροτητές, μεταξύ άλλων, γεγονός που εγείρει πολλές υποψίες ότι η ομάδα σχετίζεται με την επίθεση του «ισλαμιστή», υποτίθεται, δικηγόρου Ασλάν Αλπασλάν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πηγές της Χουριέτ, η αστυνομία άρχισε την επιχείρηση μετά από μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε και το οποίο αναφερόταν στο εντυπωσιακό οπλοστάσιο της ομάδας. Η επιχείρηση είχε ως κεντρικό στόχο ένα διαμέρισμα κοντά στη συνοικία Ερυαμάν της Αγκυρας, όπου ζουν πολλοί στρατιωτικοί.

Οπως προέκυψε στην πορεία, η ομάδα είχε στην κατοχή της αναλυτικούς χάρτες - όπως ακριβώς και οι δράστες της επίθεσης στο Σεμντινλί -, με επισημειωμένη την πορεία που ακολουθούσε καθημερινά ο πρωθυπουργός Ερντογάν, για να επιστρέψει στο σπίτι του. Σύμφωνα με τις Χουριέτ και Σαμπάχ, άλλος ένας στόχος της ομάδας ενδέχεται να ήταν ο Τζουνέιντ Ζαπτσού, κορυφαίος σύμβουλος του «ισλαμοδημοκράτη» πρωθυπουργού. Η τουρκική αστυνομία ανέφερε πως η οργάνωση αυτοαποκαλούνταν Αντάρτικη Ομάδα Αταμπεϊλέρ και στο διαμέρισμα βρέθηκε κείμενο όρκου για τη μύηση μελών και με τον οποίο όσοι εισέρχονταν στην οργάνωση δεσμεύονταν με τη ζωή τους να προασπιστούν «τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους και τη σημαία».

Η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα επίσημο σχόλιο --ούτε οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Το νέο σκάνδαλο δείχνει ότι τα σκάνδαλα του Σεμντινλί και του Σουσουρλούκ αποτελούσαν την κορυφή ενός παγόβουνου που κάθε άλλο παρά έχει «λιώσει». Ταυτόχρονα, δείχνει ότι η κρίση στην Τουρκία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Ηδη, επωάζονταν σενάρια περί στρατιωτικού πραξικοπήματος, περί πρόωρων εκλογών, περί πειθαναγκασμού του Ερντογάν να μην επιλέξει την προώθηση ενός ισλαμιστή υποψηφίου για την προεδρία της δημοκρατίας το 2007, κ.ο.κ. Η κρίση συνεχίζεται και αναμένεται να κορυφωθεί βραχυμεσοπρόθεσμα: αν δεν υπάρξει άλλη αφορμή, υπάρχουν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο, όταν αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, ποιος άλλος; ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, το σενάριο περί πραξικοπήματος αποκτά βασιμότητα, εξαιτίας του γεγονότος ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ουσιαστικά δεν προβάλλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο «ισλαμιστικό» κυβερνών κόμμα, όπως εξ άλλου και κανένα άλλο από τα παραδοσιακά «κοσμικά» κόμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να μη στηρίξει τους στρατηγούς, αν επιχειρήσουν πραξικόπημα!

Ταυτόχρονα, πέραν των παρακρατικών, η αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε έξι «Κούρδους αντάρτες», που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Σμύρνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Τέλος, χτες μια «αδέσποτη» σε σκοπευτήριο της Ιστανμπούλ έπληξε μετασχηματιστή ρεύματος με αποτέλεσμα να υπάρξει πυρκαγιά με 14 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ