Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Αρχισε η συνάντηση με εκατέρωθεν ελιγμούς

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.-

«Ναι» στις απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ αλλά «όχι» στην ύπαρξη όρων πριν την έναρξη αυτού του διαλόγου, απάντησε η Τεχεράνη, τελικά, διά στόματος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στη, χαρακτηριζόμενη από αναλυτές, «στροφή» της Ουάσιγκτον που πρότεινε άμεσο διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματιστεί κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Οι δηλώσεις του Μανουσέρ Μοτακί ήρθαν μετά από αρκετές αντικρουόμενες παρεμβάσεις από διάφορους Ιρανούς αξιωματούχους, μετά την «προσφορά» της Κοντολίζα Ράις.

Οπως και να έχει, πάντως, η αντίδραση του Μοτακί εκτιμήθηκε ως «κατ' αρχάς θετική» από αναλυτές και διαφοροποιημένη συγκριτικά με προηγούμενες θέσεις της ιρανικής ηγεσίας. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, βέβαια, κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη «δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και στον εμπλουτισμό ουρανίου». Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρκέστηκε να δηλώσει ότι ελπίζει «να μην είναι αυτή η τελευταία λέξη της Τεχεράνης» ενώ νωρίτερα ο Πρόεδρος Μπους έσπευδε, από την πλευρά του, να υπενθυμίσει ότι «η Ουάσιγκτον θα παραπέμψει τον ιρανικό φάκελο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για ανάληψη δράσης αν το Ιράν παραμείνει αρνητικό».

Υπό το φως των τελευταίων αυτών εξελίξεων, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ) μαζί με το Γερμανό ομόλογό τους και τον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, μετέβαιναν στη Βιέννη. Αργά χτες βράδυ επρόκειτο να αρχίσει η συζήτηση σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο «προτάσεων» που έχει απεργαστεί η τρόικα (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία) και σε περίπτωση συμφωνίας θα ακολουθήσει παρουσίασή του στο Ιράν.

Κατά πολλούς, η αμερικανική «στροφή» δεν αποτελεί, φυσικά, ουσιαστική αλλαγή στάσης αλλά προσπάθεια να ξαναπάρει η Ουάσιγκτον την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στο Ιράν, που φάνηκε προς στιγμήν να χάνει λόγω της «ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας». Δεν αποκλειόταν, επίσης, το ενδεχόμενο η αμερικανική «προσφορά» να είναι το τελευταίο στάδιο κάποιου είδους έμμεσης πίεσης προς Ρωσία - Κίνα, να υπαναχωρήσουν από την άρνησή τους, να υπάρχει έστω και αναφορά στο κείμενο του ευρωπαϊκού πακέτου στο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του. Το Πεκίνο, πάντως, δεν προχώρησε, επισήμως, σε κάποια αλλαγή της στάσης του, ούτε και η Μόσχα, επιμένοντας αμφότεροι ότι «δε συμφωνούν με την αυθαίρετη χρήση κυρώσεων απέναντι στο Ιράν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος «πυρηνικός αιφνιδιασμός» (2010-02-09 00:00:00.0)
Ετοιμα σχέδια επίθεσης έχουν οι ΗΠΑ (2007-02-21 00:00:00.0)
«Σοβαρές διαπραγματεύσεις» μόνο... (2006-08-23 00:00:00.0)
Δεν αναστέλλουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου (2006-08-22 00:00:00.0)
Υπέρ απευθείας συνομιλιών και ο Ανάν (2006-05-13 00:00:00.0)
Εναρξη διαπραγματευτικού μαραθωνίου (2006-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ