Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Σοβαρές διαπραγματεύσεις» μόνο...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΒΙΕΝΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χωρίς φόβο κανένα το Ιράν παρέδωσε στα χέρια των έξι «ισχυρών» του ΟΗΕ την απάντησή του αναφορικά «στο πακέτο κινήτρων προς εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος». Απάντηση όπου επιγραμματικά αναφέρει ότι το Ιράν είναι έτοιμο για «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με τη Δύση, χωρίς όμως να υποκύπτει και να δηλώνει «πρόθυμο» να αποδεχτεί ή μη την αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου. Ζήτημα που εμμέσως έχει απαντηθεί την Κυριακή από τον πρόεδρο του Ιράν που δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου δε δύναται να σταματήσει.

Επισήμως, η απάντηση του Ιράν επιδόθηκε ιδιοχείρως χτες το μεσημέρι από τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν Αλί Λαριτζανί στους πρεσβευτές Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και Ελβετίας - καθώς ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και όπως στην περίπτωση της Κούβας η Ελβετία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα - στην Τεχεράνη.

Πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της απάντησης δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, όμως το Ιράν είχε καταστήσει σαφές από τις προηγούμενες μέρες πως η απάντηση δε θα περιέχει το «ναι» στην αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου που αξιώνει η διεθνής κοινότητα για να μην οδηγήσει το «φάκελο» της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μετά το πέρας της ανωτέρω συνάντησης ο Αλί Λαριτζανί δήλωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο να προσέλθει σε «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δίχως να διασαφηνίζει εάν τελικώς υπάρχει πρόθεση αποδοχής της άρσης του εμπλουτισμού ουρανίου.

«Αν και δεν υπάρχει δικαιολογία για την παράνομη κίνηση των άλλων πλευρών να παραπέμψουν την υπόθεση του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η απάντηση ετοιμάστηκε για να στρώσει το δρόμο σε δίκαιες συνομιλίες» δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος σύμφωνα με το Ρόιτερς για να καταλήξει: «Το Ιράν είναι έτοιμο για σοβαρές συνομιλίες από την 23η Αυγούστου».

Στο μεταξύ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον αμέσως μετά την ανακοίνωση της επίδοσης της απάντησης εκ μέρους του Ιράν, προέβη στις συνήθεις εμπρηστικές δηλώσεις του... «Θα εξετάσουμε μετά μεγίστης προσοχής την ιρανική απάντηση», δήλωσε ο Μπόλτον επαναλαμβάνοντας όμως σχεδόν μονότονα τις απειλές: «Ομως είμαστε επίσης έτοιμοι να δράσουμε στον ΟΗΕ για να επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν εάν η απάντηση δεν ικανοποιεί τους συγκεκριμένους όρους». Κατά τον Μπόλτον η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη «να υποβάλει τάχιστα στο ΣΑ τα στοιχεία για μία απόφαση» προς αυτήν την κατεύθυνση. «Εάν απεναντίας οι Ιρανοί έχουν επιλέξει την οδό της συνεργασίας, τότε είναι πλέον δυνατή μία διαφορετική σχέση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», κατέληξε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Τέλος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα της ΙΑΕΑ, οι ιρανικές αρχές παρεμπόδισαν τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εισέλθουν στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Νατάνζ.

Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, μολονότι το Ιράν «εγείρει πάμπολλα εμπόδια στον δρόμο των επιθεωρητών το τελευταίο διάστημα, η ΙΑΕΑ είναι ωστόσο σε θέση να παρακολουθήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής». Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί αρκετά τέτοια επεισόδια μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ, τα οποία όμως «δεν μπορούν να θεωρηθούν συστηματικά, ούτε κι ότι αποτελούν προσπάθεια παρεμπόδισης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίδραση στην καταδίκη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (2009-12-01 00:00:00.0)
Καλό κλίμα αλλά «ουδέν νεώτερον» (2006-09-29 00:00:00.0)
«Μελετούν» την απάντηση της Τεχεράνης (2006-08-24 00:00:00.0)
«Οχι » στη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη (2006-07-21 00:00:00.0)
Αρνείται να δεχτεί «προθεσμία» (2006-07-04 00:00:00.0)
Βαφτίζουν «απειλή» το Ιράν (2006-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ