Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Δύσκολες ώρες για τους Γερμανούς εργαζόμενους, καθώς η οικονομική δυσπραγία συνεχίζεται, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να υπερβαίνει, επισήμως, κατά πολύ τα 4 εκατομμύρια. Ανεπισήμως, ίσως, ο αριθμός αυτός να έχει ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια ανέργους και τα σχετικά επιδόματα περικόπτονται εξαιτίας του Χαρτζ ΙV.

Ετσι, τουλάχιστον 145.000 Γερμανοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους τη χρονιά που πέρασε, ώστε να βρουν σε κάποια άλλη την τύχη τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μάλιστα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμα η Ντόιτσε Βέλε (DW), πρόκειται για ρεκόρ πεντηκονταετίας, καθώς ανάλογος αριθμός είχε να σημειωθεί στη χώρα από το 1956 και διερωτάται: «Τι συμβαίνει; Εγκαταλείπουν οι Γερμανοί τη χώρα τους μαζικά;».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη DW, μόνον η γερμανική Κεντρική Υπηρεσία Ευρέσεως Εργασίας στο Εξωτερικό αναφέρεται σε ετήσια έξοδο 13.000 πολιτών από τον τομέα της γαστρονομίας, της κατασκευαστικής βιομηχανίας και των τεχνικών και τεχνολογικών επαγγελμάτων. Το 40% των Γερμανών επαγγελματιών, στους οποίους βρήκε θέση εργασίας η υπηρεσία, είναι άνω των 40 και μεταναστεύουν σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένοι στον Καναδά και την Αυστραλία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως οι αρχικοί 145.000 μετανάστες είναι όλοι Γερμανοί υπήκοοι. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν και πολίτες άλλης εθνικότητας που διαθέτουν γερμανική υπηκοότητα και οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους. Ο αριθμός αυτός είναι ασφαλώς μικρός, αλλά σίγουρα υπαρκτός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ