Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Σφαγές και φήμες περί χούντας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στο φλεγόμενο Ιράκ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να βρουν το θάνατο, ανακοίνωσε η δωσιλογική «αστυνομία» της χώρας, ενώ βρετανικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε μια πόλη του νότου για να συλλάβουν έναν φερόμενο ως «τρομοκράτη». Οι οκτώ από τους νεκρούς ήταν νεαροί σιίτες από τη Νατζάφ, που τους έβγαλαν άγνωστοι από τα λεωφορεία στα οποία επέβαιναν και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στην άκρη του δρόμου. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι καθημερινά στις συγκρούσεις ανάμεσα σε σιιτικές και σουνιτικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή της Βαγδάτης - τις οποίες οι Αμερικανοί κατοχικοί απλώς παρακολουθούν από απόσταση: το διαίρει και βασίλευε στην πράξη - βρίσκουν το θάνατο κατά μέσον όρο 50 άνθρωποι. Αλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από την έκρηξη βόμβας σε αγορά της κεντρικής Βαγδάτης. Στην Μπακούμπα συγκρούσεις κόστισαν άλλες τρεις ζωές πολιτών. Επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, με δεκάδες τραυματίες.

Στο μεταξύ, βρετανικές κατοχικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης τύπου «Τσάλεντζερ» έκαναν έφοδο στην Αμάρα και συνέλαβαν «έξι υπόπτους», στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί ένας «τρομοκράτης εθνικής εμβέλειας», κατά τους ισχυρισμούς του ταγματάρχη Τσάρλι Μπέρμπριτζ. Στη διάρκεια της επιχείρησης, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άμαχοι - ο ένας νεαρός κάτω των 18 - σκοτώθηκαν. Σε άλλη μια ένδειξη της έντασης που προκαλούν οι κατοχικές τακτικές, ο (δοτός) επαρχιακός κυβερνήτης Αντελ αλ Μαλίκι«καταδίκασε την έφοδο και κατηγόρησε τις βρετανικές δυνάμεις ότι επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα ώστε να καθυστερήσουν τη σχεδιαζόμενη παράδοση της ευθύνης τήρησης της τάξης και της ασφάλειας στις ιρακινές δυνάμεις», όπως σημείωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Νατζάφ, παράλληλα, μια πόλη ιερή για τους σιίτες, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας οποιουδήποτε οχήματος στο πλαίσιο ενός ετήσιου θρησκευτικού γιορτασμού. Τα «αυξημένα» μέτρα ασφαλείας μάλλον σημαίνουν ότι ετοιμαζόταν νέο μακελειό...

Την ίδια στιγμή, πολλά αμερικανικά έντυπα διερωτώνται αν πραγματικά η κυβέρνηση του Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους σχεδιάζει να προβεί σε κάποιου είδους «πραξικόπημα» στο Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» (16η Αυγούστου) τόνιζε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε ενόχληση όχι μόνο για τη στάση της ιρακινής κυβέρνησης και του ιρακινού λαού, αλλά και για το γεγονός ότι έγινε συγκέντρωση υπέρ της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου στην (κατεχόμενη!) Βαγδάτη, και μία ημέρα αργότερα, την 17η Αυγούστου, η εφημερίδα επανήλθε με ένα άρθρο περί των βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ και σημείωνε ότι έφθασαν σε «ιστορικά ρεκόρ» για να αναφέρει, στο τέλος, την παραδοχή ενός Αμερικανού υπηρεσιακού παράγοντα ότι στελέχη του Λευκού Οίκου και της κυβέρνησης Μπους πιστεύουν «ίσως χρειάζεται η εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων, πέραν της δημοκρατίας».

Στη γεμάτη παραλογισμούς γλώσσα των αμερικανικών καθεστωτικών ΜΜΕ, που βαπτίζουν την παράνομη κατοχή του Ιράκ «δημοκρατική» και όσους αντιστέκονται σε αυτήν «τρομοκράτες», αυτό μπορεί να έχει μόνο μία σημασιοδότηση: ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο να επιβάλουν αμεσότερα, χωρίς φύλλο συκής (την κυβέρνηση Μάλικι) τη βούλησή τους στο Ιράκ. Αξιοσημείωτα, μερικές ημέρες νωρίτερα, την 29η Ιουλίου, η «Ουάσινγκτον Ποστ» μετέδιδε μια δήλωση του σιίτη Χάντι αλ Αμίρι, που προειδοποιούσε για συζητήσεις περί «ανατροπής του Μάλικι και αντικατάστασής του από μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει «ακύρωση του Συντάγματος, του αποτελέσματος των εκλογών και επαναφορά στο σημείο εκκίνησης».

Η κυβέρνηση Μπους, σχολίασε με καυστική ειρωνεία ο Μάθιου Ρόθτσαϊλντ του περιοδικού «Προγκρέσιβ», μοιάζει να αναζητά έναν Ιρακινό Αλφρέντο Στρέσνερ (τον πρόσφατα αποβιώσαντα βάρβαρο δικτάτορα της Παραγουάης) ή έναν «σθεναρότερο, πιο αξιόπιστο Σαντάμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ