Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Βαφτίζουν «απειλή» το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση Μπους επέμεινε χτες στη «σκληρή» γραμμή, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ, να δηλώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα αποτελέσει «κίνδυνο» για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια: «Ολες οι χώρες πρέπει να ανησυχούν για ένα Ιράν που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν υφίσταται, που αρνείται το Ολοκαύτωμα, βρίσκεται στο κέντρο της παραγωγής ενέργειας του κόσμου... και αναπτύσσει πυρηνική δραστηριότητα», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Ιράν να υιοθετήσει «μια στάση η οποία θα περιορίσει την ένταση και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με το «Ιντερφάξ», ενώ υποστήριξε ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί».

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος του Ιράν που έχει επιφορτιστεί με τον πυρηνικό «φάκελό» του διέψευσε χτες φήμες ότι η χώρα του «αγόρασε παράνομα συσκευές φυγοκέντρισης προηγμένης τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου»: «Δεν επιβεβαιώνω μια τέτοια πληροφορία. Δώσαμε πληροφορίες για τις συσκευές φυγοκέντρισης P2 στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), και αν υπάρχουν αμφισβητήσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τη Διεθνή Υπηρεσία».

Την Παρασκευή διπλωμάτες στη Βιέννη δήλωναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Ιράν πιθανώς να προμηθεύτηκε, παρά τις διαψεύσεις του, συσκευές φυγοκέντρισης προηγμένης τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου, από ένα πακιστανικό δίκτυο λαθρεμπορίου.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δίνοντας συνέχεια στις εμπρηστικές δηλώσεις του για το Ιράν, υποστήριξε χτες ότι η Τεχεράνη «υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία» και «θα πρέπει να σταματήσει να το πράττει», όπως και η κυβέρνηση της Συρίας.

Την ίδια στιγμή, παρέμενε η σύγχυση σχετικά με το αν το Ιράν «αποσύρει» ή όχι τα συναλλαγματικά του αποθέματα από την Ευρώπη, σύμφωνα με το BBC.

Απάντηση στον Σιράκ

Το Ιράν επίσης κατήγγειλε τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, ο οποίος διαμήνυσε πως η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα «κατά των ηγετών κρατών που προσφεύγουν σε τρομοκρατικές μεθόδους». Ο πρόεδρος της ιρανικής Εθνοσυνέλευσης, Γολάμ Αλί Χαντάντ Αντέλ, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά δήλωσε: «Είναι ένα όνειδος για τον γαλλικό λαό που ο Πρόεδρός του λέει πως θα χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ