Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο «μέτωπο» ... στη σύγκρουση

Ο οικονομικός «πόλεμος» του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και Ουκρανίας, φαίνεται πως ακόμη όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά και μπορεί να «μεταλλαχτεί» συμπαρασύροντας κι άλλους τομείς των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ετσι στις 20 Γενάρη η Ρωσία ανακοίνωσε πως απαγορεύει τις εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ουκρανία, με πρόσχημα το γεγονός της εισαγωγής στη Ρωσία, από την Ουκρανία, κακής ποιότητας κρέατος, κυρίως από τρίτες χώρες, με πλαστά έγγραφα. Τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλη οικονομική ζημιά που θα προκληθεί στους παραγωγούς κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων της Ουκρανίας, τα έσοδα των οποίων από τις εξαγωγές τους στη Ρωσία ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ηδη η ουκρανική πλευρά, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η νέα κρίση, απέστειλε στη Μόσχα αντιπροσωπεία της, με στόχο να πείσει τη Ρωσία να άρει τη σχετική απαγόρευση.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί στις 4/1 να υπογράψουν έως τις 20/1 όλα τα σχετικά συμβόλαια. Ομως αντί αυτού, την περασμένη βδομάδα, παράγοντες της ουκρανικής κυβέρνησης, με δηλώσεις τους άρχισαν εκ νέου να αμφισβητούν τη «σολομώντεια» λύση και να ζητούν από τη Ρωσία να συμφωνήσει στην τιμή των 95$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, χωρίς τη διαμεσολάβηση της εταιρίας «RosUkrEnergo», όπως είχε συμφωνηθεί στις αρχές του Γενάρη. Ετσι η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών αναβλήθηκε για τις 25/1 στο Κίεβο. Αναλυτές μιλούν για χρήση του νέου «μετώπου» για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης. Να σημειωθεί ότι στις 23/1 και πάλι η «Γκαζπρόμ» έκανε λόγο για παράνομη παρακράτηση ποσοτήτων ρωσικού αερίου από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα αυτές να μην φτάνουν ποτέ στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η «μετάλλαξη» της ρώσο-ουκρανικής σύγκρουσης, εάν δεν επιλυθεί το αμέσως επόμενο διάστημα θα οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος στη Ρωσία, χτυπώντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ