Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Η απαρχή μιας «νέας εποχής»

Μπροστά σε χιλιάδες λαού ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Εβο Μοράλες

Η μεγάλη συγκέντρωση, στην πλατεία Ηρώων της Λα Πας, για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Βολιβίας

Associated Press

Η μεγάλη συγκέντρωση, στην πλατεία Ηρώων της Λα Πας, για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Βολιβίας
ΛΑ ΠΑΣ.-

Με την παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων εργατών, ανθρακωρύχων, και ξένων ηγετών, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα την Κυριακή, σε μια παραδοσιακή τελετή, ο πρώτος ιθαγενής Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ηγέτης του «Κινήματος προς το Σοσιαλισμό».

«Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε την ιστορία μας» είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος χιλιάδων συμπατριωτών του, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να δώσει μάχη για τους φυσικούς πόρους της Βολιβίας. Στόχος του, να «εθνικοποιήσει» τις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να προχωρήσει σε βαθύτερες συνταγματικές αλλαγές. «Θέλω να σας πω, Ινδιάνοι αδερφοί μου, ότι η 500ετής γηγενής και λαϊκή εκστρατεία αντίστασης δεν έγινε μάταια» είπε ο Μοράλες, σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο λόγο. «Αναλαμβάνουμε τώρα και για τα επόμενα 500 χρόνια. Θα βάλουμε ένα τέλος στην αδικία και την ανισότητα».

Την τελετή ανάληψης καθηκόντων του Βολιβιανού Προέδρου παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, ο Χαβιέ Σολάνα ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακόμη και ο Πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγος, σε πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Χιλής από το 1954 και ο πρίγκιπας Φελίπε της Ισπανίας.

Παρούσα και πολυμελής κουβανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Κάρλος Λάγκε, με τον οποίο χτες ο Εβο Μοράλες είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση ως πρόεδρος. Μαζί επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Παίδων στη Λα Πας, όπου η Κούβα δώρισε όλο τον εξοπλισμό για τη δημιουργία ειδικής μονάδας εντατικής θεραπείας, κίνηση που σημαίνει την απαρχή της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει Μοράλες και Φιντέλ Κάστρο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στο Νησί της Επανάστασης. Συμφωνίες που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία και εμπορικές συμφωνίες στον αγροτικό τομέα.

Τέλος χτες ανακοινώθηκε η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, που αποτελείται από 12 άντρες και 4 γυναίκες. Το υπουργείο Νερού αναλαμβάνει ο Αμπέλ Μαμανί, επικεφαλής των Συμβουλίων Γειτονιάς του Ελ Αλτο και κυριαρχούν οι ιθαγενείς, συνδικαλιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ