Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βρετανοί πράκτορες χρηματοδοτούσαν ΜΚΟ

Σοβαρό διπλωματικό σκάνδαλο στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Βρετανία βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας ότι αποκαλύφθηκε ομάδα Βρετανών πρακτόρων, που δούλευαν ως διπλωμάτες και η οποία είχε σχέσεις και χρηματοδοτούσε λεγόμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» (ΜΚΟ) στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές, στα χέρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έπεσαν «μοναδικά τεχνικά μέσα, που χρησιμοποιούσαν οι Αγγλοι, για πρώτη φορά στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για μια μυστική κρύπτη, που ήταν καμουφλαρισμένη ως πέτρα, αλλά στο εσωτερικό της ήταν τοποθετημένο ένα ιδιαίτερα σύνθετο «μηχάνημα», στο οποίο ήταν εγκαταστημένα ηλεκτρονικά μέσα, που είχαν τη δυνατότητα να «αλιεύουν» πληροφορίες από ειδικό κομπιούτερ που έφερε ο πράκτορας που περνούσε δίπλα από αυτό. Είχε επίσης τη δυνατότητα να «τροφοδοτεί» με πληροφορίες και οδηγίες μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου το κομπιούτερ του πράκτορα που περνούσε δίπλα από αυτό, σε απόσταση έως και 20 μέτρων.

H ΟΥΑ της Ρωσίας κατηγόρησε 4 Βρετανούς διπλωμάτες στη Μόσχα για κατασκοπευτική δραστηριότητα, ένας εκ των οποίων φέρεται να είχε σχέσεις και να χρηματοδοτούσε «μη κυβερνητικές οργανώσεις» στη Ρωσία.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Ρωσία επιδίωξε να θέσει αυστηρότερα όρια στη λειτουργία αυτών των οργανώσεων, ξεσηκώνοντας κύμα διαμαρτυριών, κυρίως από τη μεριά των ΗΠΑ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ετσι ορισμένα ΜΜΕ συσχετίζουν το γεγονός με την υπογραφή από τον Πούτιν του σχετικού νόμου, στις 10/1.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εκφράζει την «έκπληξή» του για τις αποκαλύψεις, που έγιναν, μάλιστα, από το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Ρωσία» και δηλώνει πως όλες οι σχέσεις της Βρετανίας με τις λεγόμενες «μη κυβερνητικές οργανώσεις» είναι διαφανείς και η χρηματοδότηση που δίνεται είναι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης στη Ρωσία «μιας υγιούς κοινωνίας των πολιτών».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ