Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πυρηνικά και πολιτική ενοποίηση στην ατζέντα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το «μέλλον» της ΕΕ, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική ενοποίηση και τα οικονομικά, καθώς και διάφορα ζητήματα πολιτικής της ΕΕ στο διεθνές πεδίο, επρόκειτο να συζητήσουν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας Μπλάσχαϊμ, όπως αποκαλούνται οι άτυπες γαλλογερμανικές σύνοδοι για τη χάραξη πολιτικής.

Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, εν όψει των συνομιλιών, η γερμανική αντιπολίτευση κάλεσε την Μέρκελ να «πάρει αποστάσεις» από τα «αμφιλεγόμενα πυρηνικά σχέδια» του Παρισιού, που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι μπορεί να απαντήσει και με «μη συμβατικά» (πυρηνικά) αν δεχτεί τρομοκρατική επίθεση.

Η αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής της Γαλλίας -- που, για πολλούς αναλυτές, αποτελεί μια έμμεση «απειλή προς το Ιράν» -- είναι κάτι που ο Φριτς Κουν των Γερμανών Πρασίνων εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να υιοθετηθεί από τη Γερμανία». Ο εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής Βέρνερ Χόγιερ κάλεσε την Μέρκελ να «διασφαλίσει ότι η Γαλλία δε θα ακολουθήσει δική της πορεία όσον αφορά στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Επίσημα, πάντως, η Καγκελαρία υποστηρίζει -- διά του εκπροσώπου της -- ότι «δε βλέπει άμεση σύνδεση» ανάμεσα στις δηλώσεις Σιράκ και το Ιράν, ούτε «αλλαγή της θέσης της Γαλλίας», ή «εγκατάλειψη της διπλωματικής οδού».

Πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα συζητηθούν το πρόσφατο ταξίδι Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, η γρίπη των πτηνών, το μέλλον της λεγόμενης πολιτικής «ενοποίησης» μετά την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης της ΕΕ από Γαλλία και Ολλανδία, κ.λπ. Η Μέρκελ είπε πρόσφατα για τον περιλάλητο γαλλογερμανικό άξονα ότι η διατήρησή του «δεν έχει μόνο διμερή σημασία», αλλά «είναι προς το συμφέρον της ευρωπαϊκής διαδικασίας ολοκλήρωσης». Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι στις σχέσεις των δύο εταίρων αρχίζουν να παρουσιάζονται τριβές. Ακόμη, επισημαίνεται ότι με δεδομένο πως η Μέρκελ βρίσκεται ακόμη στην αρχή της θητείας της και ο Σιράκ στο τέλος της δικής του, και είναι πιθανό να μην υπάρξει σαφής κατεύθυνση για την ΕΕ έως το 2007, όταν η Γαλλία θα αναδείξει νέο Πρόεδρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ