Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Στρατιωτική και οικονομική άμυνα για τη Νότια Αμερική

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τη δημιουργία Τράπεζας του Νότου, αλλά και ενός αμυντικού στρατιωτικού μηχανισμού για τη Λατινική Αμερική ως αντίπαλου δέους του ΝΑΤΟ αποκλειστικά για τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πρότεινε στους ομολόγους του της Αργεντινής και της Βραζιλίας, Νέστορ Κίρσνερ και Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας στο περιθώριο της 4ης τριμερούς συνάντησής τους που έγινε στην Μπραζίλια στη διάρκεια της προηγούμενης βδομάδας.

Βασικό ζήτημα της συνάντησής τους ήταν η κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου μήκους περισσοτέρων των 8.000 χλμ μεταξύ Βενεζουέλας και Αργεντινής, που θα διαπερνά και τη Βολιβία, αλλά και την περιοχή του Αμαζονίου. Εντούτοις ο Τσάβες άδραξε την ευκαιρία και πρότεινε τη δημιουργία της λεγόμενης Banco del Sur (Τράπεζα του Νότου), στην οποία οι χώρες της Νότιας Αμερικής θα μπορούσαν να μεταφέρουν το 50% των αποθεμάτων τους.

Ο Τσάβες υπολόγισε ότι μόνο στην περίπτωση της Βενεζουέλας, της Αργεντινής και της Βραζιλίας, το ποσό φτάνει τα 85 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, η περιοχή θα αποκτήσει περισσότερη ελευθερία κινήσεων, ώστε να χρηματοδοτήσει έργα για την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη. Ισως η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Αργεντινής είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής και ο Πρόεδρος Τσάβες εξήγησε ότι η πρόταση μελετάται. Ηδη, έχει συσταθεί «τεχνική επιτροπή» που θα εξετάσει το θέμα.

Στο Καράκας το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ανοίγει τις πύλες του σήμερα στο Καράκας, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Μάλι, που φιλοξένησε το ΠΚΦ στη μαύρη ήπειρο. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», οι εργασίες της Συνόδου θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 29 Γενάρη, ενώ το σύνθημα των διοργανωτών είναι «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ναι, ο σοσιαλιστικός».

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, που θα λειτουργήσει και ως περιφερειακή σύναξη, θα υπάρξει το «Φεστιβάλ Δημοκρατίας», με επίκεντρο την πολιτική διαδικασία της «μπολιβαριανής επαναστατικής διαδικασίας» και τα επιτεύγματά της μέχρι στιγμής στην Παιδεία, την Υγεία, τα κοινωνικά προγράμματα και άλλα.

Παράλληλα, στο Στρατιωτικό Κέντρο του Καράκας θα φιλοξενηθεί το Φόρουμ για την Παιδεία κ.ά. Υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 100.000 αντιπρόσωποι από την αμερικανική ήπειρο.

  • Στο Καράκας επίσης θα γίνει αυτές τις μέρες και συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων, στην οποία θα πάρει μέρος αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ