Τρίτη 24 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας

Δημοσίευμα φέρνει τη «Φατάχ» να χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ

ΡΑΜΑΛΑ.--

Κορυφώθηκε χτες η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων βουλευτών όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις παλαιστινιακές εκλογές της Τετάρτης, πλην της Ισλαμικής Τζιχάντ, η οποία το περασμένο 24ωρο κάλεσε τα μέλη και τους υποστηριχτές της «να μη συμμετάσχουν με κανέναν τρόπο σ' αυτές τις κάλπες».

Οι υποψήφιοι της «Φατάχ», μαζί με χιλιάδες υποστηριχτές τους, προτίμησαν για συμβολικούς -και άλλους - λόγους να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στην κατοικία του αποβιώσαντος Προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, στην πόλη της Γάζας. Ενας απ' τους επιφανέστερους υποψηφίους της «Φατάχ», ο Μοχάμεντ Νταχλάν, εξήγησε στο πλήθος πως μ' αυτόν τον τρόπο εξέφραζαν την αφοσίωσή τους στο όραμα του Αραφάτ για «ανεξάρτητη Παλαιστίνη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ενα 48ωρο νωρίτερα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας άρθρα της «Ουάσιγκτον Ποστ» και άλλων αμερικανικών εφημερίδων που ανέφεραν πως απ' τον περασμένο Αύγουστο έως σήμερα οι ΗΠΑ μέσω της οργάνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ USAID έδωσαν στην Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου Αμπού Αμπάς περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια για την «υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών και φορέων». Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν ποικίλο και περιλάμβανε από δεντροφυτεύσεις μέχρι εξοπλισμό προεκλογικών γραφείων της «Φατάχ» (του Προέδρου Αμπάς) και άλλων κομμάτων με ηλεκτρονικούς υπολογιστές...

Η αποκάλυψη των πληροφοριών συνέπεσε με άλλα ρεπορτάζ, που εξέφραζαν την «ανησυχία» της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για την πιθανότητα ήττας της «Φατάχ» στις επικείμενες εκλογές (τις πρώτες εδώ και μία δεκαετία) και νίκης της «Χαμάς», η οποία αρνείται να αφοπλιστεί...

Την ίδια ώρα υποψήφιοι της «Χαμάς» (την οποία Αμερικανοί και Ισραηλινοί θεωρούν ως τον πιθανότερο νικητή των εκλογών της Τετάρτης) εξέπεμπαν μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Αφ' ενός ο Καλέντ Μασάλ (ένα απ' τα ηγετικά στελέχη της) απέκλειε «συμβιβασμούς με το Ισραήλ», προσθέτοντας ωστόσο πως «το Ισραήλ μάς σέβεται όταν είμαστε ισχυροί... και αυτό απαιτεί μακρά μάχη». Αφ' ετέρου ο Μαχμούντ Ζαχάρ (στέλεχος της «Χαμάς» στη Γάζα) είπε ότι στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ «δεν υπάρχουν ταμπού... εάν βεβαίως ο εχθρός μπορεί να προσφέρει κάτι, όπως απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων και σταμάτημα των επιθέσεων...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ