Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αρνείται να δεχτεί «προθεσμία»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δε θα απαντήσουμε στο πακέτο κινήτρων και αντικινήτρων μέσα στα όρια των προθεσμιών που φαίνεται ότι θέτουν ορισμένοι» δήλωνε, χτες, κατηγορηματικά ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι. Οι δηλώσεις γίνονται δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 5 του μηνός συνάντησή του με τον Χαβιέ Σολάνα, κατά την οποία ο Λαριτζάνι κατέστησε σαφές ότι δε θα δοθεί καμία απάντηση. Επίσης, τόνισε ότι «για την Τεχεράνη ο τερματισμός της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου δεν είναι στην άμεση ημερήσια διάταξη, ούτε το θεωρούμε κεντρική ιδέα επίλυσης της κρίσης».

Είχαν προηγηθεί διαρροές από αρκετούς Δυτικούς διπλωμάτες, οι οποίοι υποστήριζαν ότι πλέον έχει δοθεί, εμμέσως, «προθεσμία» στην Τεχεράνη να απαντήσει μέχρι τις 12 Ιούλη. Εκτός από τον Λαριτζάνι, στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, τονίζοντας ότι «η απάντηση θα δοθεί μέσα στον ιρανικό μήνα Μορντάντ (23 Ιούλη - 22 Αυγούστου).

Διαφωνίες;

Σφοδρές αντιρρήσεις εκφράζουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι, εν ενεργεία και απόστρατοι, στα σχέδια που απεργάζεται η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αυτό υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του ο Σέιμουρ Χερς, στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», επικαλούμενος ανώτερες πηγές που προειδοποιούν ότι ελλείψει «αξιόπιστων πληροφοριών μια τέτοια επίθεση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ