Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ψήφισμα κατά της Κούβας

Την πρωτοβουλία είχε το κόμμα των Πρασίνων

Με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, οι αντιπρόσωποι των κομμάτων στο Μπούντεσταγκ, της γερμανικής Βουλής - πλην της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ - ενέκριναν στις 29 Ιούνη ψήφισμα καταδίκης της Κούβας για δήθεν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ για τις διεθνείς σχέσεις Βόλφγκανγκ Γκέρκε δήλωσε σχετικά στη «Γιούγκε Βελτ» (1-2 Ιούλη) ότι «όλοι οι παρόντες βουλευτές του κόμματός του καταψήφισαν το ψήφισμα του Μπούντεσταγκ».

Σε ερώτηση αν έτσι «εξομαλύνθηκε» η μικρή κρίση για την Κούβα στο κόμμα ο Γκέργκε απάντησε: «Νομίζω. Φυσικά με το θέμα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε. Δεν μπορούμε από τη μια να λέμε ότι είμαστε κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και από την άλλη να απορρίπτουμε να ασχολούμαστε με σοσιαλιστικές αντιλήψεις άλλων».

Από τους Πράσινους είχε υποβληθεί και πρόταση κατά της Λευκορωσίας, που τελικά δε συζητήθηκε λόγω έλλειψης χρόνου.

Το ψήφισμα καλεί την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατ' αρχήν να ασκήσει πιέσεις διμερώς ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κουβανική κυβέρνηση, ώστε να αποφυλακίσει χωρίς αναβολή όλους τους φυλακισμένους λόγω του πολιτικού τους φρονήματος (έτσι χαρακτηρίζει τους αποδεδειγμένους πράκτορες των Αμερικανών). Κατά δεύτερο, να απαιτήσει μαζί με τους εταίρους της ΕΕ από την κουβανική κυβέρνηση την άρση της απαγόρευσης ταξιδιού, ιδιαίτερα για τις «κυρίες στα λευκά» και τον Οσβάλντο Παγιά (πρόκειται επίσης για ανθρώπους που έχουν ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ) και τρίτο να συνεχίσει εντατικά το διάλογο με τη «δημοκρατική αντιπολίτευση και την υποστήριξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ανησυχούν για την ακτινοβολία της Κούβας

Κατά τη συζήτηση η βουλευτίνα Μαρίνα Σούστερ, του κόμματος FDP (Ελευθέρων Δημοκρατών) είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας και το φόβο τους: «...Δυστυχώς η Κούβα έχει σαφή δύναμη ακτινοβολίας στις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Πολλοί από τους νεοεκλεγμένους λαϊκιστές αριστερούς ηγέτες φαίνεται να παίρνουν ακριβώς την Αβάνα σαν πρότυπο. Για παράδειγμα, η κρατικοποίηση των πηγών φυσικού αερίου στη Βολιβία αποτελεί ένα πρώτο σημείο προειδοποίησης προς τη διεθνή κοινότητα. Εχω τη γνώμη ότι πρέπει να προσφέρουμε στους κρατικούς και κυβερνητικούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική εναλλακτικές λύσεις και δραστήρια να στρατολογήσουμε στις ιδέες μας για το κράτους δικαίου, τη δημοκρατία και την κοινωνική οικονομία της αγοράς».

Η «Γκράνμα Ιντερνάσιοναλ» (η διεθνής έκδοση της «Γκράνμα» - οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας) γράφει σε εκτεταμένο άρθρο ανάμεσα σε άλλα για την πολιτική της ΕΕ, ότι αυτή «δεν έχει ούτε την ηθική αυθεντία ούτε είναι σε θέση να υπαγορεύσει στην Κούβα όρους ή να της επιβάλει αποφάσεις... Η δύναμη των λακέδων του ιμπεριαλισμού είναι περιορισμένη».


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ