Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εμπλοκή των ΗΠΑ με πρόσχημα το φυσικό αέριο

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο, Ου. Τέιλορ, με δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο τάχθηκε υπέρ της άμεσης «επανεξέτασης» των συμφωνιών για το φυσικό αέριο, που έχουν συμφωνήσει η Ρωσία και η Ουκρανία τον περασμένο Γενάρη. Μάλιστα ο Τέιλορ δήλωσε πως ήδη έχει συζητήσει το ζήτημα με τον πρόεδρο της χώρας, Β. Γιούστσενκο, και του έχει προτείνει την αμερικανική συνδρομή με «συμβούλους» και «προτάσεις». Ο ίδιος υποστήριξε πως οι συνομιλίες για νέα συμφωνία, που θα αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα γιατί είναι διαφορετικά αν αυτές γίνουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και εντελώς διαφορετικά αν γίνονται κάτω από την πίεση του χειμώνα.

Πρώτη εξέφρασε την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των ρωσο-ουκρανικών συμφωνιών η Γ. Τιμοσένκο, που αν και έχει επιλεχθεί για τη θέση της πρωθυπουργού από τον πρόεδρο της χώρας Β. Γιούστσενκο, μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αφού συνεχίζονται τα «παζάρια» μεταξύ των κομμάτων της «πορτοκαλί» συμμαχίας για το μοίρασμα των υπουργικών αξιωμάτων.

Με τις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης φανερά παρεμβαίνει όχι μόνο στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις, υποδεικνύοντας το τι θα πρέπει να κάνει η Ουκρανία, αλλά και στηρίζει την υποψήφια πρωθυπουργό Γ. Τιμοσένκο, κάτι που δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το κόμμα της στα «παζάρια» που κάνει για το μοίρασμα των υπουργείων.

Επίσης χτες από το Ελσίνκι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, πρότεινε Ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, μεταξύ ΕΕ - Ρωσίας, μετά την είσοδο της τελευταίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων κυρίως στον ενεργειακό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ