Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Αμφίρροπο αποτέλεσμα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Αμφίρροπο είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στο Μεξικό, καθώς αναμένεται ανακαταμέτρηση των ψήφων από το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Ινστιτούτο, μιας και τα αποτελέσματα έφεραν τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (και οι δύο εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης) με πολύ μικρή διαφορά. «Η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και στο δεύτερο είναι τόσο μικρή, που δεν είναι δυνατόν ν' ανακοινώσουμε το νικητή υποψήφιο», τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λουίς Ουγάλδε, προσθέτοντας πως η διαφορά είναι μικρότερη του 1%.

Τόσο ο Φελίπε Καλντερόν, ο υποψήφιος του «Κόμματος Εθνικής Δράσης» (PAN), όσο και ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ του «Δημοκρατικού Επαναστατικού Κόμματος» έσπευσαν να ανακηρυχτούν νικητές των εκλογών, επικαλούμενοι διαφορετικές εταιρίες σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τα επίσημα, μερικά αποτελέσματα του 96% των καταμετρημένων ψήφων, ο Φελίπε Καλντερόν λαμβάνει το 36,41% και ο Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ το 35,41% των ψήφων.

Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη «Αλλη Καμπάνια», διοργάνωσε διαδήλωση στην πόλη του Μεξικού απαιτώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων σε όλη τη χώρα και αυτών (γύρω στους 200) που συνελήφθησαν μετά τη βάρβαρη καταστολή της αστυνομίας στην πόλη Ατένκο στις 2 Μάη φέτος, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εργατών, αγροτών και νέων.

Στην «Αλλη Καμπάνια» συσπειρώνονται οι λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις της χώρας, όπου συμμετέχουν ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός των «Ζαπατίστας» και εκατοντάδες αριστερές, αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού. Οι οργανώσεις αυτές δε συμμετείχαν στις συγκεκριμένες εκλογές γιατί αντιτίθενται στο άδικο εκλογικό σύστημα που αποκλείει τις λαϊκές δυνάμεις (αφού μόνο οι οικονομικά ισχυροί μπορούν να συμμετάσχουν), και γιατί πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζονται τα λαϊκά στρώματα είναι η ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ