Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κλιμακώνεται η εισβολή στη Γάζα

Μετά από το βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων

Associated Press

Μετά από το βομβαρδισμό κυβερνητικών κτιρίων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κρίσιμες οι στιγμές στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς σήμερα τα ξημερώματα λήγει το τελεσίγραφο των τριών παλαιστινιακών οργανώσεων που απήγαγαν τον Ισραηλινό στρατιώτη. Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση, σφυροκοπώντας μεθοδικά γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων, υποδομές αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού Χανίγια. Από χτες το πρωί, αριθμός τεθωρακισμένων, εκσκαφέων αλλά και πεζικού βρίσκεται εντός της βόρειας Γάζας διεξάγοντας, όπως ανακοινώθηκε, «αναγνωριστικές επιχειρήσεις».

Εντολή «εξαπόλυσης ολικής επίθεσης κατ' εκτίμηση» έδωσε, την Κυριακή το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ απέρριψε επανειλημμένως το αίτημα των παλαιστινιακών οργανώσεων για «έναρξη απελευθέρωσης 1.500 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 500 γυναίκες και παιδιά», ως αντάλλαγμα για τον όμηρο, τονίζοντας ότι «δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς». Υποστήριξε ότι το «κλειδί της λύσης βρίσκεται στη Δαμασκό, η οποία αρνείται να εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές ηγεσίες που βρίσκονται στη Συρία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε ειρωνικά κυνικός, μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Η Ράις φέρεται να ζήτησε μέτρα για την πρόληψη ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, και ο Ολμέρτ απάντησε ότι και ο ίδιος «στενοχωριέται λίγο για τις δυσκολίες, αλλά κανείς δεν πέθανε από διακοπή ρεύματος». Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού Τύπου (και του φιλοκυβερνητικού) χαρακτηρίζει «πρόσχημα» την ομηρία του στρατιώτη και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απειλεί να σύρει ολόκληρη την περιοχή σε τρομακτικές περιπέτειες αρνούμενη να διαπραγματευτεί.

Χτες, μετά τη διατύπωση του τελεσιγράφου, όπου αναφέρεται απλώς ότι απόρριψη των αιτημάτων τους από την ισραηλινή ηγεσία «θα σημάνει ότι το θέμα έληξε», η κυβέρνηση της «Χαμάς» απηύθυνε έκκληση για σεβασμό της ζωής του στρατιώτη, τονίζοντας: «Οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού».

Ο Πρόεδρος Μ. Αμπάς κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια του Ισραήλ να βλάψει τη λειτουργία της κυβέρνησης με συλλήψεις υπουργών και βουλευτών της «Χαμάς» δε θα είναι αποτελεσματική. Ο Αμπάς ζήτησε, εκ νέου, την απελευθέρωση των συλληφθέντων στελεχών της «Χαμάς», μετά από δηλώσεις του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι συλληφθέντες θα δικαστούν για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

Συνολικά, από την περασμένη βδομάδα, 7 Παλαιστίνιοι (οι 4 το τελευταίο διήμερο) έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ το μεθοριακό πέρασμα στο βορρά άνοιξε λίγες ώρες, προκειμένου να εισαχθούν ελάχιστα τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Κινητικότητα...

Μετά την κατάρρευση των διαμεσολαβητικών του πρωτοβουλιών, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετέβη, χτες, στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος διαβεβαίωνε τηλεφωνικά τον Παλαιστίνιο ομόλογό του πως η «Μόσχα θα πράξει ό,τι μπορεί για την επίτευξη αποκλιμάκωσης». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πριν από συνάντηση με την Ισραηλινή ομόλογό του, ζήτησε «άμεση απελευθέρωση του στρατιώτη και αυτοσυγκράτηση».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε «διόλου συνετή» τη στοχοποίηση υποδομών της Παλαιστινιακής Αρχής, ζητώντας διάλογο. Ο Σύρος Πρόεδρος, από την άλλη, απαντώντας εμμέσως στις ισραηλινές απειλές, εξέφρασε, άλλη μια φορά, την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό λαό. Η ΕΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των βουλευτών και υπουργών της παλαιστινιακής κυβέρνησης και του Ισραηλινού στρατιώτη και «αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ