Τρίτη 4 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΑΣΕ
Στο επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στα Δυτικά Βαλκάνια και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του Κοσσόβου, θα είναι το επίκεντρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που συνέρχεται από σήμερα έως τις 7 Ιούλη, στις Βρυξέλλες.

Σε έκθεσή του ο Αυστριακός βουλευτής Βόλφγκανγκ Γκρόσρουκ αναφέρεται τόσο στην πολιτική ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη δέσμευση των 25 ΥΠΕΞ της Ενωσης να εντάξουν όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η κάθε μία από αυτές τις χώρες πρέπει να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή της πορεία...

Οσον αφορά δε το Κόσσοβο και τη Σερβία, τονίζει την ανάγκη βοήθειας στη Σερβία για «να απελευθερωθεί από την κληρονομιά του Μιλόσεβιτς», ενώ σημειώνεται η «απαίτηση» για επίτευξη προόδου «στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία».

Ακόμα το ψήφισμα αναφέρεται και στη «μετάβαση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης από το πλαίσιο της ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον προς τις δομές που διοικούν στο Σεράγεβο»...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Κόσσοβο μεταβαίνει αύριο ο αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το Κόσσοβο Μάρτι Αχτισάαρι, Αλμπερτ Ρόχαν και δύο μέρες μετά θα επισκεφθεί το Βελιγράδι.

Παράλληλα υπογράφηκε χτες στις Βρυξέλλες συμφωνία μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) Χαβιέρ Σολάνα και του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ Γιόβαν Μανασίεφσκι, για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην «ειρηνευτική δύναμη» της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ