Τρίτη 6 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αποφασιστικά, δυναμικά για να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο

Πενθήμερες καταλήψεις σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, αύριο, Τετάρτη, «αποκλεισμός» των γραφείων του ΣΕΒ μαζί με το ΠΑΜΕ και πλήθος άλλων πολύμορφων κινητοποιήσεων

«Τώρα πιο μαζικά κλιμακώνουμε τον αγώνα, στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, στις καταλήψεις», δηλώνουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, που προγραμματίζουν πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Πέμπτη 8 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

«Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί. Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», είναι το σύνθημα που συσπειρώνει εδώ και τρεις βδομάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων και της έντασης των ταξικών φραγμών. Μ' αυτό το σύνθημα, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά προτείνουν στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης με αντίστοιχο πρόγραμμα δράσης. Παλεύουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, παλεύουν με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες τους για σπουδές που θα τους βγάζουν ολοκληρωμένους επιστήμονες, σπουδές που θα εξασφαλίζονται οι όροι να μπορεί να τις παρακολουθεί ο κάθε φοιτητής ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του και παράλληλα, για δουλιά με δικαιώματα για όλους. Στο πρόγραμμα δράσης προτείνουν πενθήμερες καταλήψεις και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις όλη τη βδομάδα, μέσα κι έξω από τις κατειλημμένες σχολές.

Οι αγωνιστικές διεργασίες εντείνονται στις σχολές. Αρκεί να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 12.000 φοιτητές, σπουδαστές κι εργαζόμενοι. Το ίδιο διάστημα, έγιναν περίπου 150 γενικές συνελεύσεις σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους και σ' αυτές συμμετείχαν πάνω από 45.000 φοιτητές και σπουδαστές!


Παράλληλα, τα Συντονιστικά δίνουν βάρος στην ανάγκη συμπόρευσης με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην κατεύθυνση της οποίας έγιναν σημαντικά βήματα το προηγούμενο διάστημα που θα συνεχιστούν και τώρα. Ετσι, αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, τα Συντονιστικά μαζί με τα σωματεία και το ΠΑΜΕ καλούν σε αποκλεισμό των γραφείων του ΣΕΒ στην Αθήνα, με σύνθημα «έξω οι εταιρίες από τις σχολές». Παράλληλα, συνεχίζονται από σήμερα και για όλη τη βδομάδα οι κοινές εξορμήσεις φοιτητών και εργαζομένων, από τα Συντονιστικά και το ΠΑΜΕ, σε χώρους δουλιάς και εργατογειτονιές.

Ακόμα, την Παρασκευή 9 Ιούνη, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά καλούν σε κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη. Στην Αθήνα, προχωρούν σε συμβολική περικύκλωση της Βουλής και σε άλλες πόλεις σε περικύκλωση Δήμων, Νομαρχιών κ.τ.λ.

Καλούν, τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο καταστατικό χάρτη των πανεπιστημίων, να κατέβουν όλοι οι φοιτητές από κάθε πόλη της Ελλάδας στην Αθήνα, σε νέο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ακόμα, στις 27 και 28 Ιούνη «υποδέχονται» τους υπουργούς Παιδείας του ΟΟΣΑ, που θα συνεδριάσουν στην Αθήνα, όπως τους αρμόζει: Παλεύοντας για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Σε άλλες πόλεις

Δεκάδες γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, προχωρούν και σε μια σειρά τοπικές κινητοποιήσεις.

Στη Λάρισα, οι φοιτητές της Ιατρικής, που βρίσκεται σε κατάληψη, πραγματοποιούν σήμερα νέα συγκέντρωση, έξω από τη σχολή τους, στις 12 το μεσημέρι και πορεία προς τη Νομαρχία, ενώ αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ. θα συναντηθούν με τους διδάσκοντες της σχολής τους, όπου θα θέσουν την αναγκαιότητα συντονισμού της αγωνιστικής δράσης τους. Χτες, εξάλλου, προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς των οδών Κύπρου και Μεγ. Αλεξάνδρου, στο κέντρο της πόλης, αφού προηγουμένως πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Σήμερα Τρίτη, επίσης, σε μια σειρά πόλεις της Βορείου Ελλάδας, φοιτητές και σπουδαστές προχωρούν σε τοπικές κινητοποιήσεις. Στην Κομοτηνή και την Καβάλα, θα στήσουν «μπλόκα» στους δρόμους στις 7 το απόγευμα και το ίδιο θα κάνουν στις 10 το πρωί στην Ξάνθη και στις 12 το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη. Στις παραπάνω πόλεις προγραμματίζονται επίσης για την Παρασκευή «μπλόκα» στις εξόδους των εθνικών οδών των πόλεων. Χτες επίσης, στην Αλεξανδρούπολη οι φοιτητές προχώρησαν σε μαζική εξόρμηση μαζί με το ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους της Νομαρχίας.

Στην Κοζάνη, σήμερα στις 10 το πρωί, το τοπικό Συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας θα «αποκλείσει» τη Νομαρχία. Αύριο Τετάρτη στις 8 το απόγευμα, συνεχίζουν με συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία της Κοζάνης και αμέσως μετά επιβιβάζονται στα λεωφορεία για την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ