Σάββατο 17 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διπλή παρουσίαση

Χαρακτικό της Αριας Κομιανού
Χαρακτικό της Αριας Κομιανού
Τη Δευτέρα εγκαινιάζεται η «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη» (Ι. Θεοτόκη 77), στο νεόδμητο κτίριο στην πόλη της Κέρκυρας, που στεγάζει τη συλλογή του Κερκυραίου πολιτικού μηχανικού Μιχαήλ Αγγελου Βραδή. Η συλλογή περιλαμβάνει ζωγραφική Κερκυραίων καλλιτεχνών ή κερκυραϊκού ενδιαφέροντος, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στην Πινακοθήκη, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση, φιλοξενείται (έως 28/8) και περιοδική έκθεση παλιών και νέων έργων της χαράκτριας Αριας Κομιανού.

Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Μαυρομιχάλη, «... η χαρακτική της Α. Κομιανού ξετυλίγει την ιστορία μιας άνοιξης: πουλιά, λουλούδια, καρποί δέντρων, πεταλούδες μετασχηματίζουν το εσωτερικό όραμα της χαράκτριας. Ενας ανάλαφρος συμβολισμός ξεπηδά μέσα από εικόνες οικείες», από όπου «ξεπροβάλλει ένας καινούριος κόσμος, ο δικός της κόσμος - απέριττος, αφαιρετικός και ταυτόχρονα τόσο πλούσιος σε νοήματα και ευαισθησία. Τα χαρακτικά της κρύβουν μια αρχέγονη ομορφιά πίσω από τη λακωνική γλώσσα του χρώματος».

Για την πρόσφατη χαρακτική δημιουργία της Α. Κομιανού, ο Θάνος Χρήστου αναφέρει ότι η χαράκτρια περνά πέρα από τα μνημειακών διαστάσεων έργα της «στη μερική διαφοροποίηση της θεματικής της και στην καταγραφή ενός διαφορετικού περιεχομένου. Τώρα κυριαρχούν φυτικά θέματα και καμπυλόγραμμες φόρμες, εντονότερη διακοσμητική διάθεση, εναλλαγές άσπρου και μαύρου, παραδείσια ατμόσφαιρα και λυρικό κλίμα. Μπορεί να χάνεται ο λιτός χαρακτήρας και η αυστηρότητα της σύνθεσης, ωστόσο αυτή κερδίζει σε λυρισμό και ποίηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ