Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Διάλογος, συναίνεση, συμβιβασμός...

Πλαίσιο υποταγής και για το ζήτημα της Παιδείας οι θέσεις που παρουσιάστηκαν χτες στη συνεδρίαση της Διοίκησης

Σήμερα, εργάτες και φοιτητές συναντιούνται ξανά στους δρόμους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει «έκκληση» για διάλογο...
Σήμερα, εργάτες και φοιτητές συναντιούνται ξανά στους δρόμους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει «έκκληση» για διάλογο...
Διάλογος, συναίνεση, συμβιβασμός. Πιστή σ' αυτό το τρίπτυχο θα πορευτεί η πλειοψηφία και στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή Ολομέλεια της Διοίκησης, που συνεδρίασε με βασικό αντικείμενο τα προβλήματα στην Παιδεία.

Ετσι, καθώς σήμερα για άλλη μια φορά η σπουδάζουσα και φοιτητική νεολαία βγαίνει στους δρόμους, χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παρουσίασε ένα γενικό ευχολόγιο περί Παιδείας και στο διά ταύτα τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου διαλόγου όπου σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρό της Χρ. Πολυζωγόπουλο θα αναζητηθούν ευρύτερες κοινές συμφωνίες και μια Εθνική Στρατηγική.

Βέβαια, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον μάθει από την καλή και την ανάποδη τι σημαίνουν στην πράξη «κοινές συμφωνίες και Εθνική Στρατηγική» και πού αυτά οδηγούν. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο κείμενο που έδωσε, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο αντιδραστικό προσχέδιο για το «νόμο - πλαίσιο» και επιδεικτικά σιωπά για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Αυτά όμως που εντέχνως, και κάτω από γενικές τοποθετήσεις αποσιώπησαν τα στελέχη της πλειοψηφίας, ανέδειξαν με τις ομιλίες τους τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Ο Θ. Κούτρας υπογράμμισε ότι με το λεγόμενο «διάλογο» για την Παιδεία επιχειρείται να υπονομευτεί το κίνημα και πως μόνο η συμπόρευση του εργατικού κινήματος με το φοιτητικό μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Ο Χ. Κατσώτης τόνισε πως στόχος του προσχεδίου είναι να εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία του πανεπιστημίου στη βάση των ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων. Το σύνθημα των φοιτητών «έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές» εκφράζει ακριβώς την ανάγκη να αποτραπεί η εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση. Οσο για το περιεχόμενο των σπουδών, αυτό που επιδιώκεται -είπε ο συνδικαλιστής - είναι μια φτηνή κατάρτιση για τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι η απόκτηση από τους φοιτητές ολοκληρωμένων γνώσεων. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταλόγισαν τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας που μέσα από το ΚΑΝΕΠ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής), άνοιξε την πόρτα σε όλους αυτούς που πλασάρουν την ιδέα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Ολομέλεια αποφάσισε, επίσης, τη διοργάνωση του 33ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη το 2007, ενώ ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας. Στη θέση του, με ομόφωνη απόφαση, η ΠΑΣΚΕ θα προτείνει τον Γ. Παναγόπουλο, μέχρι σήμερα οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Σήμερα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσέρχεται να πάρει μέρος σε άλλο ένα εργαλείο κοινωνικού διαλόγου, στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, με αντικείμενο τη διά βίου μάθηση και την κατάρτιση. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΠΑΣΚΕ, τάχτηκε κατά της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό. Θέση βέβαια που σε τίποτα δεν αναιρεί την πάγια θέση της πλειοψηφίας για την οργάνωση ενός κοινωνικού διαλόγου για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως άλλωστε τόνισαν τα στελέχη της στην ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ