Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αναζητούνται συμπληρωματικά έσοδα

Με στόχο τη σημαντική αύξηση των κρατικών εσόδων για το 2001, οι αρμόδιοι συσκέπτονται για να αποφασίσουν τους τρόπους για την πολιτική λιτότητας της επόμενης χρονιάς

Προς αναζήτηση νέων, συμπληρωματικών εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2001 κινούνται ήδη οι κυβερνώντες και το επιτελείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, όπου εξετάστηκε η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Κοινή διαπίστωση όλων των αρμοδίων είναι ότι η φορομπηχτική πολιτική που έχει επιβάλει η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς κι έτσι παρά το γεγονός ότι στα ταμεία του δημοσίου φέτος δεν έχουν εισρεύσει ακόμα σοβαρά ποσά από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρατηρείται ήδη ένα πλεόνασμα που αγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά είναι η εξασφάλιση συμπληρωματικών εσόδων περί τα 700 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρόκειται για ποσά που θα εισπραχθούν κυρίως από αυξημένους φόρους που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, όπως επίσης και από... «μη επαναλαμβανόμενα έσοδα», όπως είναι οι εισπράξεις από την εκποίηση δημοσίων οργανισμών, επιχειρήσεων, κρατικών ακινήτων κ.ο.κ.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, αναμένεται να συγκρατηθεί στο 0,7% του ΑΕΠ (αρχικός στόχος ήταν το 1,2%), ενώ ο προϋπολογισμός του 2001 θα καταρτιστεί με προσανατολισμό για μικρό πλεόνασμα, περί το 0,2%. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων σημαντικό ρόλο θα παίξει η διατήρηση της πολιτικής λιτότητας στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με την επιβολή εισοδηματικής πολιτικής γύρω στο 2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ